Soedan en Israël bereiken een vredesakkoord, het 3de Arabische land dat normaliseert

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag aangekondigd dat Soedan de banden met Israël zal normaliseren en daarmee het derde Arabische land zal worden dat dit de afgelopen maanden doet, na de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

Tijdens een telefoongesprek met premier Binyamin Netanyahu, president van de Soevereine Raad, generaal Abdel Fattah al-Burhan en burgerleider en de Soedanese premier Abdalla Hamdok, bracht Trump verslaggevers naar het Oval Office en kondigde hij aan: “De staat Israël en de Republiek Sudan zijn overeengekomen Vrede te sluiten. Het is vrede in het Midden-Oosten zonder bloedvergieten“, voegde Trump eraan toe.

De president gaf aan dat ten minste vijf extra landen willen toetreden tot een vredesovereenkomst met Israël. Netanyahu zei tegen Trump: “We breiden de cirkel van vrede zo snel uit met jouw leiderschap.” Trump reageerde door te zeggen: “Er komen er nog veel, veel meer.

In een gezamenlijke verklaring van de drie landen luidde het:

De leiders stemden in met de normalisatie van de betrekkingen tussen Soedan en Israël en met het beëindigen van de staat van oorlog tussen hun naties. De overgangsregering van Soedan heeft blijk gegeven van haar moed en toewijding om het terrorisme te bestrijden, haar democratische instellingen op te bouwen en haar betrekkingen met haar buren te verbeteren.  Als resultaat kwamen de Verenigde Staten en Israël overeen om samen te werken met Soedan bij zijn nieuwe start en ervoor te zorgen dat het volledig in de internationale gemeenschap wordt geïntegreerd.

Een ondertekeningsceremonie zal naar verwachting de komende weken plaatsvinden in het Witte Huis, aldus functionarissen die door Reuters worden geciteerd.

Netanyahu zei in een latere verklaring dat

[..] de normalisatie van relaties is een verbazingwekkende ommekeer. Vandaag zegt Khartoum ja tegen vrede met Israël, ja tegen erkenning van Israël en ja tegen normalisatie met Israël.

De aankondiging van Trump kwam kort nadat hij Soedan officieel had verwijderd van de lijst van landen die terrorisme sponsoren en financieren. In een verklaring merkte de perssecretaris van het Witte Huis op dat Trump ‘het Congres heeft geïnformeerd over zijn voornemen om de aanwijzing van Soedan als staatssponsor van terrorisme formeel in te trekken’.

Dit volgt op de recente overeenkomst van Soedan om bepaalde claims van Amerikaanse terreurslachtoffers en hun families op te lossen. Gisteren, om aan die overeenkomst te voldoen, heeft de overgangsregering van Sudan $ 335 miljoen overgemaakt op een geblokkeerde rekening voor deze slachtoffers en hun families,” aldus de verklaring.

De stap om Soedan van de lijst van staatssponsors van terrorisme te schrappen, werd door velen gezien als een stap in de richting van normalisatie tussen Soedan en Israël.

Een reactie achterlaten