Hamas veroordeelt twee Palestijnen ter dood wegens ‘collaboratie’

Terreurorganisatie Hamas heeft in de Gazastrook twee Palestijnen ter dood veroordeeld wegens ‘collaboratie’ met Israel. De twee mannen, uit Khan Younis en Rafah, zullen worden opgehangen. Er is nog geen datum gekozen voor de executie. Twee andere mannen werden veroordeeld tot dwangarbeid. Het is niet voor het eerst dat Hamas doodstraffen oplegt aan Palestijnen in de Gazastrook.

Repressie aan orde van de dag in Gaza

Hamas regeert sinds 2007 met harde hand in de Gazastrook. Na een korte strijd met Fatah kreeg het de volledige macht in de kustenclave en stelde een streng-islamitisch regime in. Vrijheden zijn sterk ingeperkt, vrije pers is er eigenlijk niet en demonstranten krijgen amper ruimte. Daarnaast hebben terreurgroepen zoals Islamitische Jihadde facto een vrije hand in het gebied. Deze terreurgroepen smokkelen via tunnels spullen van en naar Egypte, zij slaan wapens op in dichtbevolkt gebied en schieten regelmatig vanuit deze gebieden raketten naar Israel.

Hamas treedt hard op tegen ‘collaborateurs’, zoals mensen die oproepen tot normalisatie en vrede met Israel. Zo werd vredesactivist Rami Aman door Hamas opgepakt nadat hij in augustus 2020 een videogesprek had met Israelische vredesactivisten. Aman werd vervolgens gemarteld en gedwongen om te scheiden van zijn vrouw. Extra pijnlijk: Aman bleek later te zijn verraden door een werkneemster van Amnesty International. Hamas zou sinds 2007 meer dan honderd mensen ter dood veroordeeld hebben en werkelijk 25 mensen geëxecuteerd hebben.

De executies van Hamas leiden tot woedende reacties uit Ramallah, daar volgens de Palestijnse Autoriteit alleen de Palestijnse president executies mag goedkeuren. Daarnaast liggen Hamas en de PA al jaren in de clinch vanwege de machtsstrijd tussen beiden.

Palestijnse Autoriteit veroordeelt man voor mogelijke verkoop van land aan Israel

Een rechtbank van de Palestijnse Autoriteit in Bethlehem heeft een Palestijnse man veroordeelt tot 15 jaar cel voor het verkopen van een perceel land aan een Israeli. De verkoop van land aan een Israeli is volgens het Palestijnse wetboek strafbaar, en mensen kunnen er de doodstraf voor krijgen.

 

Deze persoon kwam er vanaf met 15 jaar cel, waarschijnlijk daar de verkoop nog geen doorgang kreeg. In 2018 kreeg een Palestijn een levenslange celstraf met dwangarbeid voor het willen verkopen van enkele panden in de Oude Stad van Jeruzalem aan een Israeli. De verkoop van Palestijns land zou in de ogen van de PA gelijk staan aan hoogverraad.