Het verhaal van Bernd Wollschlaeger, de zoon van een nazi die Joods werd en in de IDF diende

“Mijn nazi-vader stuurde mensen naar Auschwitz om te sterven. Ik heb gekozen om een ​​Jood te zijn” zegt Bernd Wollschlaeger, de zoon van een gedecoreerde de Duitse tankcommandant uit de Tweede Wereldoorlog.

Zijn vader, Oberleutnant in de 4de Pantzer Divisie, Arthur Wollschlaeger (1916-1987), was een vooraanstaande nazi die persoonlijk het IJzeren Kruis ontving uit de handen van Adolf Hitler en met SS-Reichsführer Heinrich Himmler op de koffie ging.

Maar Bernd Wollschlaeger is een joodse bekeerling die na een opmerkelijke ontdekkingsreis in het Israëlische leger diende.

Opgegroeid in Bamberg, in de Duitse deelstaat Beieren, leerde Wollschlaeger dat de Holocaust een leugen was en dat zijn vader, Arthur Wollschlaeger, een oorlogsheld was. Arthur werd persoonlijk onderscheiden door de nazi-leider voor zijn acties aan het oostfront, waar hij diende als tankcommandant onder generaal Heinz Guderian.

Maar hij kreeg niet de glorieuze dood in de strijd die hij had verwacht – hij werd gevangengenomen in 1945 en zijn enige zoon, Bernd, werd in 1958 geboren. “Wat hij me vertelde was een ridder-in-blinkend-harnas verhaal”, zei Bernd, 62.

“En zijn oorlogsvrienden die minstens één keer per jaar naar ons huis kwamen om de ‘goede oude tijd’ te vieren, vertelden me dat mijn vader een held was en ik zou hem als een held moeten respecteren. “Dus als kleine jongen – en ik was erg beïnvloedbaar zoals alle kleine jongens – bewonderde ik hem als een held. Maar er waren vraagtekens in mijn hoofd die rechts en links opkwamen.”

De eerste aanwijzing was thuis. In een opmerkelijk toeval van de geschiedenis woonden de Wollschlaegers in een huis dat eigendom was van de weduwe van Claus von Stauffenberg – de man die probeerde Adolf Hitler te vermoorden. De weduwe van Stauffenberg woonde boven en Bernd, die met haar kleinkinderen zou spelen, woonde beneden met zijn gezin. Bernd zei: “Mijn vader noemde Claus een ‘verrader’.”

Maar zijn vrouw, zijn kleinkinderen en de foto’s die ik in haar huis boven zag, suggereerden het tegenovergestelde – hij was duidelijk een liefhebbende, zorgzame man. ‘Dus dat kon ik natuurlijk nog niet intellectualiseren, maar er stond een vraagteken: ‘Waarom zegt mijn vader dat?’

Maar het ‘grote keerpunt’ voor Bernd kwam toen Palestijnse terroristen 11 leden van het Israëlische Olympische team – zes coaches en vijf atleten – afslachtten op de 1972 Zomerspelen in München. “Voor de eerste keer, althans in mijn leven, werden de oude wonden geopend en moesten we het verleden verwerken en waarom het zo’n groot probleem is dat er weer Joden in Duitsland worden vermoord”, zei Bernd.

“Ik moest mezelf afvragen: als er zoiets verschrikkelijks met de joden was gebeurd – en ik wist nog niets van de Holocaust of iets dergelijks – waarom praat mijn vader er dan niet over? Waarom is hij zo boos? Hij verwees eigenlijk naar de slachting van de Israëlische atleten en zei: ‘Kijk eens wat ze ons weer aandoen! Zij, de Joden, breken onze reputatie af om ons er slecht uit te laten zien.”

En het bloedbad riep een andere vraag op: als er weer Joden werden vermoord in Duitsland, wanneer was dat dan eerder gebeurd? Wollschlaeger, geboren in 1958 in Beieren, zei dat hem als kind werd verteld dat de Holocaust een leugen was en dat hij was opgevoed om zijn vader te bewonderen als een gedecoreerde oorlogsheld.

“Hoe meer ik studeerde, hoe meer ik tot de conclusie kwam dat mijn vader een leugenaar was”, zei Bernd Wollschlaeger in een interview met de Londense Daily Mail.

Hieronder het boeiende en bijwijlen ongelooflijke verhaal in de woorden van Bernd Wollschlaeger: