Franse imam roept op tot de bevrijding van islam van het ‘islamisme’

Een moslimimam die in Frankrijk bekend staat om zijn inspanningen om de interreligieuze dialoog met joden en christenen te bevorderen, liet deze week een scherpe waarschuwing horen voor de gevaren van de radicale islam, nu het land op weg is naar presidentsverkiezingen later dit jaar.

Het islamisme was een ‘wereldwijd kwaad’ dat ‘het licht haat’ en ‘de moderne samenleving in gevaar brengt’, merkte imam Hassen Chalgoumi woensdag op in een televisie-interview.

De imam van Drancy, een voorstad van Parijs, beschuldigde islamistische ideologen ervan zijn geloof ‘gegijzeld’ te hebben. “Als we het islamisme bekritiseren, bevrijden we de islam, we bevrijden de moslimwereld, en niet alleen in Frankrijk”, verklaarde Chalgoumi tijdens het interview op het BFMTV-netwerk.

Vorige maand haalde Chalgoumi de krantenkoppen in Frankrijk nadat hij een emotioneel tv-interview had gegeven waarin hij vertelde over de pesterijen waaraan hij en zijn familie zijn blootgesteld door moslimradicalen.

Jeruzalem, 27 juni 2019. Israël’s president Reuven Rivlin ontvangt de Franse imam Hassen Chalghoumi in Israël [beeldbron: TOI]

Hij zei dat de pesterijen dateren uit 2005, toen hij opriep tot eerbiediging van de herdenking van de Holocaust.

“Ik heb een plechtige oproep gedaan om de herinnering aan de Holocaust te respecteren, ook na te denken over wat mensen hun medemensen hebben aangedaan, de gevolgen van racisme, haat, antisemitisme … Maar helaas werden mijn woorden verkeerd begrepen. Twee dagen later doorzochten ze mijn huis”, zei Chalgoumi op 27 januari op het France 2-netwerk.

De imam zei in hetzelfde interview dat hij “doodsbedreigingen had ontvangen in de naam van een zaak die niets te maken heeft met [mijn woorden] – de Palestijnse zaak, in de naam van een ideologie van haat, misschien tegen het Israëlische beleid, of uit feitelijk antisemitisme.” Naast dreigende telefoontjes en brieven, is Chalgoumi’s huis aangevallen en zijn auto in brand gestoken.

Op een ander punt in het interview, vertaald door het Middle East Media Research Institute (MEMRI), deed Chalgoumi verslag van een gesprek met zijn vrouw waarin hij zich afvroeg of hij zijn werk moest voortzetten gezien de bedreigingen aan het adres van de familie. “Ze zei: ‘nee, stop niet. Ga door’, herinnert Chalgoumi zich.

Djerba, Tunesië, 3 mei 2018. Op jaarlijkse bedevaart naar de Ghriba, de oudste synagoge van Afrika. Van links naar rechts: Shlomo Amar, de opperrabbijn van Jeruzalem, Hassen Chalghoumi Imam van Drancy, de grootmoefti van de Republiek Tunesië en Moshe Sebbag Grand Rabin van de Grote Synagoge van Parijs. MS foto.