Online protest van Palestijnen tegen Hamas

JOS HUMMELEN / 1 Feb 2022

Honderden Palestijnse activisten hebben deelgenomen aan een zeldzaam online evenement waarin ze het bestuur van terreurorganisatie Hamas in de Gazastrook scherp bekritiseren. “Free Palestine”, roepen de activisten, en: “Free Gaza” en voegen terecht toe: “From Hamas”

‘They Kidnapped Gaza’ begon als een audiodiscussie op Twitter. “Stel je voor dat je zoon van een maand oud sterft door de kou. Stel je voor dat je zoon sterft omdat er geen elektriciteit, geen geld, geen loon en geen huis is”, zei Mahmoud Nashwan. “Onrecht zal ooit ophouden en elke onderdrukker zal vallen”, voegde de 32-jarige ingenieur uit Gaza toe, die nu in België woont. Het drie uur durende, live gesprek werd georganiseerd door vijf Gazanen die het Palestijnse gebied verlieten nadat ze zich hadden aangesloten bij de We Want to Live-protesten die in maart 2019 met geweld werden onderdrukt.

De levensomstandigheden in Gaza zijn erbarmelijk. Er is een ernstig gebrek aan water, slechte rioolwaterzuivering en lange dagelijkse stroomonderbrekingen. Zo’n 67% van de jonge beroepsbevolking is werkloos – met de hoogste cijfers onder afgestudeerden. De economie is zwaar getroffen door de pandemie en een 11-daags conflict tussen Israël en Hamas-activisten in mei 2021. Het is ongebruikelijk voor Gazanen om zich uit te spreken tegen Hamas, uit angst voor repercussies. Vrijheid van meningsuiting bestaat niet op de Gazastrook, behalve als je de mening van het regime uit. Daarnaast organiseert Hamas in de Gazastrook ‘zomerkampen‘ voor de jeugd, waarin zij worden klaargestoomd voor de strijd tegen Israel. “Hamas heeft miljarden dollars aan investeringen in veel landen, terwijl mensen [in Gaza] verhongeren en migreren op zoek naar werk”, zei een andere activist, Amer Balosha, tijdens het evenement op sociale media.

‘Bevrijd Palestina van Hamas’

They Kidnapped Gaza‘ komt voort uit nieuwe cijfers, waarin is te lezen dat armoede sterk is toegenomen. Hiervoor geeft Hamas als zijnde een reflex vanzelfsprekend Israel de schuld. “Wie zei dat de [Israëlische] bezetting de reden is voor de situatie in Gaza?” vroeg Hosam Elmadhon, een inwoner van de Gazastrook. “Heeft de bezetting belastingen geheven? Int de bezetting elke maand $30 miljoen aan belastingen op sigaretten en tabak? Is de bezetting verantwoordelijk voor de [emigratie] van 60.000 jongeren?”

 

Dezelfde Elmadhon schrijft op Twitter: “Een vraag voor de leiding van Gaza, die handelt in onze belegering en ons lijden: hoe heeft de belegering die mij arm maakte jou rijk gemaakt? Hoe heeft de belegering die veel jonge mensen dwong om te emigreren u [buitenlands] staatsburgerschap gegeven en u in staat gesteld om in herenhuizen en hotels te wonen? Hoe zorgde de belegering die onze kinderen verhongerde, ervoor dat uw kinderen in voorspoed leefden? Hoe kon het dat dezelfde ‘belegering’ die de elektriciteit van mijn gezin afsloot, uw huis 24 uur lang verlichten?’

Freelance fotojournalist en activist Walid Mahmoud merkt op: “De islamitische beweging [Hamas] is er niet in geslaagd de crises in Gaza te beheersen. Het is er niet in geslaagd een oplossing te creëren voor de inwoners van Gaza, en dit kan geen verstandig persoon ontkennen. Zou die inwoner niet het recht moeten krijgen om zich uit te spreken en te praten over zijn/haar ervaring onder islamitische heerschappij?”

Eerdere demonstratie

In 2019 zorgden hoge voedselprijzen en gebrek aan banen voor een grote demonstratie. Ze waren van een omvang en intensiteit die nog niet eerder waren gezien onder de ‘ijzeren heerschappij’ van Hamas. Op video’s die online werden gedeeld, was te zien dat veiligheidsdiensten mensen raakten en met scherpe munitie in de lucht schoten om de menigte uiteen te drijven.

Hamas beschuldigde zijn politieke rivaal, Fatah, die de Palestijnse Autoriteit domineert, ervan achter de protesten te zitten. Veel jonge Palestijnen bekritiseren echter beide facties en beschuldigen alle Palestijnse leiders ervan hun dagelijkse strijd te negeren.

Ook voor het online event ‘They Kidnapped Gaza’ geeft Hamas de PA de schuld. Daarnaast wijst de terreurclub – in een geconditioneerde reflex – naar Israel.

Apartheid?

Terwijl Amnesty International in navolging van Human Rights Watch in het apartheidsframe stapt, vergeten veel mensen te kijken naar bijvoorbeeld de Gazastrook. Onder Hamas wordt een systeem van onderdrukking op basis van afkomst veel duidelijker dan in Israel. Zo woont er geen enkele Jood op de Gazastrook. Ook de weinige christenen, Druzen, Circasssiërs en Bedoeïenen worden systematisch weggepest door het terroristische regime. Gebukt onder de zware last die Hamas is, verlaten steeds meer christenen de GazastrookBijna 100% van de Gazanen is inmiddels soennitisch moslim. Ondanks hun diepe band met het gebied, worden ook zwarte Gazanen systematisch gediscrimineerd.

Terwijl Gazanen vragen aan hun regering om te helpen hen te voorzien in hun basisvoorzieningen, gaat ook hulpgeld vanuit het buitenland naar het bouwen van terreurtunnels en wordt veel geld gespendeerd om raketten in te kopen en te richten op Israel. Juist omdat Hamas het bestaansrecht van Israel blijft ontkennen en zijn geld uitgeeft aan wapens om Israel te vernietigen, ligt de schuld voor de huidige situatie in Gaza in elk geval ten dele op de schouders van Hamas.