Zaterdag 11 juli overleed André Leysen. Hij werd 88. Als ceo van Agfa-Gevaert, oprichter van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij en voorzitter van het Verbond der Belgische Ondernemingen was hij een van de belangrijkste economische spelers van België. Een portret (uit Knack) in een paar markante uitspraken.

Alleen in een democratie zijn er schandalen; in een dictatuur worden die onderdrukt.

De burger perst vandaag ongegeneerd uit het systeem wat hij kan, en het zijn niet de meest behoeftigen maar de meest gehaaiden die de sociale zekerheid uitbuiten en kapotmaken.

Ik heb me zeer lang gefrustreerd gevoeld omdat ik maar tot mijn zeventiende school heb gelopen. Gelukkig heeft een Amerikaanse psycholoog me over die drempel heen geholpen. Die man stelde dat ik van geluk mocht spreken dat ik niet aan de universiteit mijn creativiteit heb verspeeld.

Verankering? Dat interesseert me niet meer. Bedrijven moeten gewoon Europees denken en investeren waar groei mogelijk is.

Ik kan goed afscheid nemen. Als het afgelopen is, blijf ik er niet lang om treuren.

Eigenlijk is parkinson een sympathieke ziekte. Je gaat er niet van dood. Ik heb jaren geleden dan ook beslist dat ik eigenlijk niet ziek ben.