Iraanse judoka en dissident Saeid Mollaei in Israël voor Grand Slam tornooi in Tel Aviv

Plaatje hierboven: Normalisatie op de Tatami. De Iraanse judoka Saeid Mollaei (links) en zijn Israëlische tegenhanger Sagi Muki (rechts) vierden hun vriendschap door samen te poseren voor een foto tijdens het weekend op de Paris Slam 2020 en vervolgens de foto te delen op hun respectievelijke Instagram-accounts [bron]

De Iraanse judoka Saeid Mollaei, die Iran ontvluchtte nadat hij zich tegen het regime had uitgesproken, kwam zondagavond 14 februari ’21 aan in Israël.

De Israëlische judoka Sagi Muki met wie de Iraniër in Parijs vriendschap had gesloten (plaatje bovenaan), reageerde bijzonder enthousiast en zei:

Ik ben blij, het is een enorme boodschap voor de wereld. Het zou Iran zelfs dichter bij de staat Israël kunnen brengen. Het laat gewoon zien hoe sport kan verenigen en barrières kan doorbreken.

Bij zijn aankomst werd hij op het vliegveld begroet door Moshe Ponte, de voorzitter van de Israel Judo Association. “Ik ben erg blij dat ik naar de wedstrijd ben gekomen, dankzij de organisatoren. Ik wens alle mensen en alle Israëli’s alleen goedheid en veiligheid,” zei hij.

Terwijl hij in Israël is, zal Mollaei deelnemen aan de Grand Slam in Tel Aviv, gepland voor 18-20 februari. Hij zal Mongolië vertegenwoordigen in het toernooi.

Mollaei haalde de krantenkoppen nadat hij de eisen van Iraanse functionarissen om zich terug te trekken uit de Wereldkampioenschappen judo negeerde om te voorkomen dat hij zou strijden tegen een Israëliër.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=httpstwittercombrabosh&dnt=true&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1361082738992939020&lang=nl&origin=https%3A%2F%2Fbrabosh.com%2F2021%2F02%2F15%2Fpqpct-yn0%2F&siteScreenName=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fbrabosh&theme=light&widgetsVersion=889aa01%3A1612811843556&width=550px

Na verlies in de halve finales van de competitie – een resultaat waarvan hij zegt dat het werd beïnvloed door de emotionele stress veroorzaakt door het verzoek van de Iraanse functionarissen – reisde hij naar Duitsland om het proces van asielaanvraag te beginnen. Hij werd in november 2019 in Duitsland erkend als vluchteling.

Zijn verandering van nationaliteit naar Mongolië vanuit de vluchtelingenstatus werd in maart 2020 goedgekeurd door het Internationaal Olympisch Comité.

Als reactie op de boycot van Israëlische atleten door Iran, verbood de Internationale Judo Federatie (IJF) Iran van alle internationale competities en zei dat het verbod van kracht zal zijn “totdat de Iran Judo Federatie sterke garanties geeft en bewijst dat ze de IJF-statuten zullen respecteren en accepteren dat hun atleten vechten tegen Israëlische atleten.”

De Iraanse judofederatie vernietigde het verbod en zei dat het gebaseerd was op ‘valse claims’. Iran erkent Israël niet en zijn atleten onthouden zich ervan om tegenover Israëlische tegenstanders uit te komen in de competities.

Iran had Mollaei gedwongen om een ​​wedstrijd te laten schieten, hoewel de IJF en Iran een overeenkomst bereikten die bepaalt dat Iran niet langer competities tegen Israëli’s zal boycotten.

Een reactie achterlaten