Artikel overgenomen uit Brabosh – Een ander Israëlisch geluid

Plaatje hierboven: Screenshot van de lancering afgelopen nacht op Cape Canaveral in Florida,VS . Dit beeld uit de ruimte werd op 41 minuten na de lancering gemaakt op 2,3 kilometers hoogte boven de aarde aan een snelheid van ca. 31.000 km/u

In de vroege ochtend van deze vrijdag 22 februari ’19 is de maanmissie van Israël van start gegaan met de lancering van een raket voor een zeven weken durende reis met het doel om een Israëlische maanlander op de maan zetten. Indien het privé gefinancierde Project Beresheet (hebreeuws voor ‘Genesis’) succesvol is, zal Israël slechts het vierde land zijn (na de VS, Rusland en China) dat een zachte maanlanding uitvoert.

De VS maakte reeds op 30 mei 1966 de eerste geslaagde zachte landing op de maan en slaagden in een eerste geslaagde bemande landing op 20 juli 1969 toen Neil Armstrong de eerste voet op de maan zette. Op 22 augustus 1976 maakten de Russen met Luna 24 een eerste zachte landing en op 14 december 2013 zette China de Rover aan de grond op de maan.

Om 2.45 uur onze tijd werd de maanlander gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida, een privé financiering van Elon Musk’s SpaceX commerciële vluchten naar de maan. Met de hulp van een SpaceX Falcon 9-raket werd de sonde in een baan om de aarde gebracht. Nadien zal hij worden opgepikt door de zwaartekracht van de maan. Op 11 april zou Beresheet – zo groot als een vaatwasmachine – moeten landen op de maan.

Beresheet is succesvol verwijderd van de Falcon 9-raket, in de eerste test van zijn vermogen om op eigen kracht te functioneren. Honderden mensen verzamelden zich in de Israël Aerospace Industries in Yehud om een ​​live feed te bekijken van de lancering vanuit Florida. Premier Benjamin Netanyahu, die ook aanwezig was, zegende het initiatief en noemde het “een grote stap voor Israël en een grote stap voor de technologie van Israël”.

De vierbenige Beresheet, nauwelijks zo groot als een wasmachine, zal de aarde omcirkelen in steeds grotere lussen totdat deze wordt gevangen door de maanzwaartekracht en in een baan rond de maan gaat. Als alles goed gaat zal de touchdown plaatsvinden op 11 april in de Sea of ​​Serenity op de maan.

Een reactie achterlaten