Artikel uit Brabosh – Een ander Israëlisch geluid – 4 december 2019

Een nieuwe studie van de Universiteit van Pennsylvania plaatst Israël onder de acht machtigste landen ter wereld, een bewijs van de sterke positie van Israël in de internationale arena.

Met een 8ste plaats op 60 landen in de categorie ‘macht’ scoorde Israël in de studie minder goed dan de VS, Rusland, China, Duitsland, het VK, Frankrijk en Japan, maar scoorde beter dan bv. Iran, Turkije, Zuid-Korea en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saoedi-Arabië. Dat geeft de Arabische landen en Iran weer iets om op te kauwen…

De rangorde van de macht wordt bepaald op basis van vijf sleutelelementen: militaire kracht, economische impact, politieke impact, de leider van een land en wereldwijde allianties. Met betrekking tot Israël verklaarde een eerder in 2019 uitgebracht rapport:

Vanwege zijn relatief kleine omvang heeft het land een grote rol gespeeld in mondiale aangelegenheden. Het land heeft een sterke economie, bezienswaardigheden die van belang zijn voor verschillende religies en gespannen relaties met veel van zijn Arabische buren.

Natuurlijk komt de primaire reden voor“ gespannen ”relaties met landen in de regio voort uit de vijandigheid van deze andere landen” die liever had dat de Joodse staat gewoon niet bestond. Op een schaal van 1-10 scoorde het leger van Israël een 9.9. Wat betreft hun allianties over de hele wereld, een 6.5. De politieke invloed van de Joodse staat scoorde een 7,6.

Minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz reageerde op de studie:

De nieuwe studie weerspiegelt getrouw een toename van de internationale positie van Israël in de wereld en plaatst het als een belangrijke wereldwijde kracht op het gebied van defensie, economie en buitenlands beleid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onder mijn leiding zal blijven werken om de nationale belangen van Israël in de wereld te bevorderen, zijn buitenlandse betrekkingen uit te breiden en de status van Jeruzalem, onze hoofdstad, te versterken.


Een reactie achterlaten