Het pact met de VAE opent de hele Arabische wereld voor Israëlische bedrijven

Een hervormde economie in de VAE en de Arabische vraag naar nieuwe technologieën betekenen enorme kansen voor Israëlische export.

De normalisatieovereenkomst van Israël met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zal het Israëlische bedrijf een officiële, stabiele brug geven naar de hele Arabische wereld, met name de andere Golfstaten, met Saoedi-Arabië, dat de hele tijd in het geheim aan hun hoofd trok.

De kansen die op de Arabische markten voor Israëlische bedrijven zijn ontstaan, zijn enorm, en zouden de Israëlische export naar de VAE en via hen naar andere Arabische landen dramatisch kunnen stimuleren.

Een prominente zakenman, voorheen een hoge officier bij de veiligheidstroepen, vertelde ‘Globes’ dat hoewel er vooraf substantiële banden waren met de VAE, deze overeenkomst alles boven tafel legt en legitimiteit verleent aan het kopen van Israël voor bedrijven en regeringen in de hele Arabische wereld, via tussenpersonen in de VAE.

‘The sky is the limit’
Dit gebeurde eerder op de een of andere manier maar nu ‘the sky is the limit’. Een bron in Saoedi-Arabië vertelde ‘Globes’ dat de Arabische wereld veel te winnen had bij Israël. Dit is een doorbraak. De Palestijnse kwestie is niet verdwenen en zal tot op zekere hoogte een obstakel blijven, maar de weg is open.

Bestaande banden lagen meestal onder de oppervlakte en kwamen hier en daar aan het licht, zoals de samenwerking van Rafael Advanced Defense Systems Ltd. en Israel Aerospace Industries Ltd. (IAI) (TASE: ARSP.B1) (IAI) met Groep 42 in De VAE, medische technologiebedrijven die werken aan oplossingen voor de coronaviruspandemie. Deze overeenkomst is twee maanden geleden gemeld.

De nieuwe normalisatieovereenkomst zal een breed scala aan economische en technologische samenwerkingen aan het licht brengen die al jaren bestaan. De VAE is een federatie van zeven staten of emiraten, waarvan de grootste Dubai en Abu Dhabi zijn, waarvan de sterke man Mohamed Bin Zayed is, erfgenaam van de troon van Abu Dhabi en de man die verantwoordelijk is voor de economische revolutie die heeft plaatsgevonden in de VAE in de afgelopen jaren.

De banden tussen Israël en de VAE zijn jaren geleden begonnen, en hadden vooral betrekking op deals over veiligheid. De VAE lijdt onder de nabijheid van Iran en de dreiging ervan, en ziet Israël als een echte bondgenoot waarop in tijden van nood kan worden vertrouwd.

Geheime betrekkingen met Israël begonnen in het afgelopen decennium en omvatten het delen van veiligheidsinformatie en ook inlichtingentechnologie om de VAE te helpen in het licht van de groeiende militaire kracht van Iran. In 2015 opende Israël een officiële diplomatieke missie in Abu Dhabi, verbonden aan het International Renewable Energy Agency. De opening van de missie werd goedgekeurd na intensieve onderhandelingen tussen Israël en de autoriteiten van de VAE, waaronder een bezoek aan Abu Dhabi door de toenmalige directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Dore Gold in de laatste week.

De voortgang van de geheime betrekkingen tussen Israël en de VAE was teruggevallen door de liquidatie van Mahmoud al-Mabhouh, mede-oprichter van de militaire vleugel van Hamas, in Dubai in 2010, maar de nucleaire overeenkomst tussen de machten en Iran en de opkomst van de terroristische organisatie ISIS leidden tot de vernieuwing ervan.

Tegenwoordig is de belangrijkste verbinding met bepaalde defensiebedrijven, voornamelijk IAI en Rafael, en ook met inlichtingensoftwarebedrijven. De in juli ondertekende overeenkomst met IAI en Rafael had betrekking op technologieën in kunstmatige intelligentie, sensoren, lasers en meer.

In de toenmalige aankondiging stond dat het doel was om nieuwe oplossingen en medische initiatieven te vinden, en dat de gezamenlijke technologieën niet alleen bedoeld waren voor de bevolking van de twee landen, maar ook om te helpen bij de wereldwijde strijd tegen het coronavirus en gezondheidsbescherming in de gehele regio.

Dit is een enorme klap voor boycot-Israël-beweging BDS – en ze reageren dan ook lichtelijk hysterisch …

Een reactie achterlaten