Voor het eerst staat Saoedi-Arabië toe dat openlijk een Israëlisch vliegtuig landt op Riyad Airport

Een Israëlische privéjet is dinsdagochtend geland op King Khalid International Airport in Riyad, Saoedi-Arabië, volgens KAN-nieuws, wat de eerste keer is dat een openbare vlucht vanuit Israël ooit is geland in het Koninkrijk Saoedi-Arabië.

Het nieuws komt slechts een dag nadat de eerste vlucht uit Saoedi-Arabië in Israël landde, toen een Emirati 737 Royal Jet maandagavond op de luchthaven Ben-Gurion landde.

Dit is de laatste onder de verbetering van de regionale banden voor Israël: overeenkomsten om de banden met vier landen te normaliseren – VAE, Bahrein, Marokko en Soedan – die gerealiseerd zijn sinds de Abraham-akkoorden van 2020.

Hoewel er geen commerciële vluchten meer zijn tussen Saoedi-Arabië en Israël, aangezien de twee staten geen officiële betrekkingen hebben, zijn de vluchten een aanzienlijke vooruitgang in de Saoedi-Israëlische betrekkingen, aangezien beide landen vorig jaar eindelijk hun luchtruim voor elkaar openden.

Saoedi-Arabië kondigde op 1 december 2020 aan dat het Israëlische luchtvaartmaatschappijen officieel heeft goedgekeurd om over het luchtruim van het land te vliegen, waardoor de vluchten naar het oosten drastisch worden verkort en de luchtvaartmaatschappijen uiteindelijk rechtstreekse vluchten naar Dubai kunnen aanbieden, meldden Israëlische media.

Omringd door naties die in het verleden met Israël in botsing zijn gekomen, is gratis vliegreizen niet iets dat in Israël als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Naast de normalisering van de banden met Bahrein, Soedan, Marokko en de VAE in 2020, werden luchtruim geopend voor Israëlische vluchten, samen met aankondigingen van rechtstreekse vluchten naar Dubai, Marokko en Bahrein.

Voorafgaand aan de opening van het Saoedische luchtruim moesten de vliegtuigen van El Al een lange, bochtige route naar Mumbai volgen om het Saoedische luchtruim te vermijden, wat ongeveer twee uur aan de reis van Tel Aviv toevoegde en de Israëlische luchtvaartmaatschappij enorm in het nadeel bracht ten opzichte van concurrenten. die rechtstreeks mogen vliegen.

Vergelijkbare voorbeelden maken vluchten naar sommige locaties vanuit Ben-Gurion moeilijk te navigeren en potentieel gevaarlijk. Het luchtruim is altijd een twistpunt geweest tussen Israël en zijn tegenstanders.

De volgende landen blijven zowel directe vluchten als overvliegend verkeer van/naar Israël verbieden: Afghanistan, Algerije, Bangladesh, Brunei, Iran, Irak, Koeweit, Libanon, Libië, Maleisië, Marokko, Oman, Pakistan, Qatar, Saoedi-Arabië, Somalië, Syrië, Tunesië, Jemen.