Joodse Tatjana Scheck verkozen tot nieuwe voorzitter sp.a Antwerpen (uit Brabosh 18/2)

Op een algemene ledenvergadering van de Antwerpse sp.a-afdeling is zaterdag de Antwerps-Joodse Tatjana Scheck verkozen tot nieuwe voorzitter van de Vlaamse socialistische partij van onze Koekenstad.

De 45-jarige Scheck was de enige kandidaat om schepen Tom Meeuws op te volgen als voorzitter, bericht aldus heden Het Laatste Nieuws. Jo Vermeulen, die zich aanvankelijk kandidaat had gesteld, wordt partijsecretaris.

Ze beseft dat dit een zware opdracht is, maar nu haar partij weer mee aan de knoppen zit in het stadhuis is ze optimistisch. “Onze schepenen bewijzen dat ze de tanker echt wel doen draaien”, zegt Scheck. “De Sp.a weegt zichtbaar op dit beleid,” voegde ze eraan toe.

Hoewel Tatjana zich niet als dusdanig Joodse profileerde, haalde ze bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 in Antwerpen 1.082 voorkeurstemmen. Een mooi resultaat maar niet voldoende om rechtstreeks verkozen te zijn. Van 2009 tot 2012 was ze districtsshepen, daarna OCMW-raadslid en tot zaterdag ll. halftijds kabinetsadviseur bij schepen Tom Meeuws.

De violiste Tatjana Sheck, dochter van de op 14 augustus 2019 overleden musicus Michael Scheck, is artistiek directeur van Zuidgeluid, een privéschool die zoveel mogelijk kinderen, jongeren en volwassenen actief wil laten musiceren. Verder werkt zij ook voor muziekacademie MA’GO en is ze coach bij het Antwerp Symphony Orchestra.

Tatjana is de kleindochter van Gustav Scheck (1901-1984) een Duitse fluitist en directeur van de Muziekhogeschool in Freiburg. In 1929 speelde hij aan de Staatsopera in Hamburg. In 1930 stichtte hij, samen met August Wenzinger de ‘Kammermusikkreis Scheck-Wenzinger‘.

Hoewel hij onder het naziregime moeite had om zijn arische afstamming te bewijzen en geen bewijs van ouderschap kon voorleggen, werd hij  lid van de Reichsmusikkammer. Van 1934 tot 1945 doceerde hij aan de Muziekhogeschool in Berlijn.

Haar vader Wolfgang Michaël Scheck (Hamburg 24 juli 1933-Antwerpen 14 augustus 2019), die studeerde aan de Muziekhogeschool in Freiburg van vader Gustav was vele jaren directeur van het AMUZ (Festival van Vlaanderen – Antwerpen) en tot voor kort was Vice-voorzitter van de Raad van Bestuur.

Tatjana Scheck speelt zelf ook viool en misschien binnenkort de eerste viool in de Antwerpse gemeenteraad? Met haar voorzitterschap van de SP.a Antwerpen, zit ze alvast op de eerste rij, om haar voorganger Patrick Janssens op te volgen, die van 10 juli 2003 tot 31 december 2012 burgemeester was van de Stad Antwerpen, totdat Bart De Wever van de N-VA de macht greep.

Tatjana Scheck zei in december ’19 dat ze de uitdaging met veel goesting aangrijpt en wil zich vooral inzetten voor cultuur en sociale zaken. Ze haalde meteen uit naar Jan Jambon (N-VA) die verleden maand 6% besparingen in de cultuursector aankondigde:

Antwerpen is dé culturele hoofdstad van Vlaanderen. Bijna alle grote cultuurhuizen staan in onze stad. Je hoort de Vlaamse regering zeggen dat men wil uitblinken met de Vlaamse identiteit, maar hoe speel je dat klaar met die besparingen? 3,5 miljoen euro voor projectsubsidies is echt peanuts. Er wordt respectloos omgesprongen met de cultuursector.

Tatjana Scheck zetelt in de Antwerpse gemeenteraad naast twee andere Joodse ‘oude rotten in het vak’: André Gantman voor de N-VA en Claude Marinower voor de Open VLD. Gantman zetelt overigens ook in AMUZ en Claude Marinower is opnieuw schepen van de Stad Antwerpen en is bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken.


Een reactie achterlaten