Krav Maga-grootmeester Kobi Lichtenstein gebruikt de unieke close-combat stijl van zelfverdediging van Israël om topsoldaten levensreddende technieken aan te leren in Brazilië.

De Israëliërs ontwikkelden een uniek soort vechtsport genaamd ‘krav maga’ en Kobi Lichtenstein heeft een reputatie opgebouwd als een van de beste ter wereld in deze stijl van zelfverdediging. Vandaar dat Lichtenstein in Brazilië aangeworven om elite-strijdkrachten, politieagenten en andere leden van militaire entiteiten op te leiden.

Lichtenstein is gespecialiseerd in het unieke merk zelfverdediging van de IDF. Bekijk zijn bewegingen en zie waarom Brazilië hard heeft gevochten om hem naar Zuid-Amerika te brengen!

Kobi Lichtenstein
Kobi Lichtensteinwerd geboren in 1964 in de stad Rehovot, Israël. Op driejarige leeftijd begon hij met trainen in Krav Maga, onderwezen door de maker van de kunst, Imi Lichtenfeld. Hij leerde letterlijk te slaan voordat hij zelfs leerde schrijven. Zijn leven was gewijd aan Krav Maga, zijn motieven en instincten werden gevormd door de techniek van deze kunst en op 15 begon hij de eerste lessen te geven.

In 1983 ontving Master Kobi van Imi de zwarte band, waar hij afstudeerde als een zwarte band door de Israelische Krav Maga Association en instructeur aan de Wingate University, de grootste universiteit voor lichamelijke opvoeding in Israël en beschouwd als een van de beste ter wereld.

Master Kobi volgde ook cursussen in fysiotherapie, eerste hulp, speciale voeding voor sporters, aan dezelfde universiteit. Hij had de leiding over het onderwijzen van Krav Maga in de regio midden-zuid van het land, waar hij met duizenden studenten werkte.

Daarnaast onderwees hij een aantal specifieke groepen, zoals vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld, tieners die jeugdige delinquenten, autisten en anderen beschouwden, en verbluffende resultaten behaalde en liet zien hoe de Krav Maga erin slaagt om het leven van mensen te veranderen, veel verder dan de technieken die in de klas worden onderwezen .

Video: Israeli Krav Maga Experts Teaching Police Officers in Brazil the Combat Sport

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Gu8f1h-jGLc?version=3&rel=1&fs=1&autohide=2&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&wmode=transparent]

Krav Maga
Krav Maga (letterlijke betekenis ‘close combat’ of ‘contact combat’) is een eclectische hand-to-hand gevechtstechniek die ontwikkeld werd in Israël en die verschillende technieken met elkaar combineert zoals worstelen, grijpen en slaan. Krav Maga wordt vooral geducht voor haar uiterst efficiënte en brutale tegenaanvallen [counter-attacks], zoals die worden aangeleerd bij speciale elite strijdmachten over de hele wereld.

Gemaakt en ontwikkeld door Imi Lichtenfeld (hebreeuwse naam Imrich Sde-or) en verder ontwikkeld en geperfectioneerd binnen het IDF (Israëlisch leger), werd Krav Maga pas in 1965 geïntroduceerd in het civiele leven. De spectaculaire gevechtstechniek werd begin jaren 1980 geëxporteerd naar het buitenland en is nu populair in de hele wereld. Krav Maga wordt niet alleen gebruikt door de strijdkrachten en de veiligheidsdiensten, maar ook door burgers. Thans wordt deze sport door ongeveer 200.000 over de hele wereld beoefend.

Krav Maga, ook wel bekend als de Israëlische jiujitsu, heeft een filosofie die het accent legt op het neutraliseren van een bepaalde dreiging en dat gelijktijdig door defensieve en offensieve manoeuvres en gecontroleerde agressie. Krav Maga wordt gebruikt door Special Forces-eenheden van het IDF en omvat een aantal nauw verwante varianten die werden ontwikkeld en opgenomen in de reguliere handhavings-en inlichtingendiensten, Mossad, Shin Bet, alsmede bij de Amerikaanse FBI, SWAT eenheden van de NYPD en de Special Operations Forces van de Verenigde Staten. Er zijn verschillende organisaties die variaties van Krav Maga aanleren op internationaal niveau.

Krav Maga is een gevechtstechniek die gebaseerd is op het natuurlijke instinct en de automatisch reflexen van het individu. De techniek gebruikt zowel de handen, voorarmen, ellebogen, knieën, benen en hoofd om kwetsbare lichaamsdelen te treffen zoals de oren, ogen, de keel, de lies, de geslachtsdelen en alles wat maar het doel kan dienen in een mensenleven met name ‘zichzelf beschermen en overleven’.

Het is een techniek die zich erg goed leent voor verweer binnen kleine ruimten zoals wanneer men bv. wordt aangevallen in een autobus, in een station, in een winkel of in een dancing. Vandaar wellicht ook de populariteit van Krav Maga bij vrouwen. In een artikel in The Independent, bleek dat Krav Maga als zelfverdedigingstechniek erg bekend is in Hollywood en verscheidene hollywoodsterren volgden een opleiding zoals onder meer Kristanna Loken (uit Terminator 3: Rise of the Machines 2003), Anjelina Jolie, Lucy Liu, Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Shannon Lopez e.a.

Demo van Imi Lichtenfeld (rechts)

Imi Lichtenfeld
Krav Maga werd ontwikkeld in Slowakije in de jaren 1930 door Imi Lichtenfeld (1910-1998). Hij ontwikkelde deze speciale gevechtstechniek in combinatie met zijn opleiding als een bokser en worstelaar, tijdens straatgevechten in Bratislava om Joden te helpen beschermen tegen de gewelddadige antisemitische milities van de nazi’s. Na de Tweede Wereldoorlog emigreerde hij naar Israël, toen nog het Britse Mandaatgebied Palestina, en begon hij zijn techniek te doceren aan de Kapap Haganah, het Joodse ondergrondse leger en leerde de speciale hand-to-hand combat training aan de Joodse militanten wat later zal uitgroeien tot het wereldbefaamde IDF-leger.

Na de oprichting van de staat Israël in 1948, werd Imi hoofdinstructeur voor fysieke fitheid en werd Krav Maga officieel aangeleerd in de Israel Defense Forces (IDF) meer bepaald aan de School of Combat Fitness. Sindsdien werd de gevechtssport verder verfijnd voor zowel civiele als militaire toepassingen. Imi Lichtenfeld diende nog 15 jaar lang in het IDF, tijd die hij gebruikte om de gevechtstechniek te verfijnen door onder meer enkele elementen toe te voegen uit de traditionele Aziatische gevechtssporten.

In 1964 verliet hij het leger maar bleef het toezicht behouden op het aanleren van Krav Maga, zowel in militair als in de context van ordehandhaving in het burgerlijk leven. Imi bleef tot op het einde van zijn leven onvermoeibaar doorwerken aan het verfijnen, verbeteren en aanpassen van Krav Maga om aan de noden van burgers tegemoet te komen. In 1978 stichtte Imi met een aantal senior-instructeurs de non-profit Israëlische Krav Maga Association. Hij stierf in januari 1998 in Netanya, Israël.

2 reactie op “Krav Maga – unieke Israëlische vechtsport (Brabosh 16/2)”
  1. Jij zijt precies goed in alles man !! Mooi geschreven !! Inderdaad als je goed zijt met woorden wint je ieder gevecht zonder te vechten … PS leuke foto

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *