Media negeren de gedwongen verdrijving van Joden uit de Arabische landen

Joden worden verdreven uit Judea & Samaria, waar ze eeuwenlang hebben gewoond, wanneer Jordanië de ‘Westelijke Jordaanoever’ annexeert en de Oude Stad van Jeruzalem bezet

De media gingen deze week overstag met kamerbrede berichtgeving over de “Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk” van de Verenigde Naties, die de 74e verjaardag markeerde van het historische voorstel dat tot verdeling van het land zou leiden, maar voor de verwerping ervan door de hele Arabische wereld – resulteerde in een Joodse staat naast een Arabische.

In feite diende deze reeks toespraken en “culturele evenementen” alleen om de Palestijnse “recht op terugkeer”-eis te legitimeren die – indien ooit geactualiseerd – de Joodse staat in aantallen zou vernietigen.

In schril contrast daarmee, de herdenking op 30 november door Israël en de hele Joodse wereld van de verdrijving van Joden uit Arabische en islamitische landen die plaatsvond na de Palestijnse leiding en de gewelddadige afwijzing van het VN-verdelingsplan door naburige Arabische staten, leverde vrijwel geen berichtgeving op door prominente nieuws verkooppunten.

Na de oprichting van Israël werd de toestand van de Joden die in Arabische landen woonden steeds precair. Zo werd de Joodse Gemeenschapsraad van Libië ontbonden en in 1961 werd een wet aangenomen die de Joden effectief hun Libische staatsburgerschap ontnam. De joodse gemeenschap van het land kwam in wezen tot een einde met de evacuatie van 6.000 joden in één maand.

In 1963 keurde Algerije een wet goed die niet-moslims hun staatsburgerschap ontnam. In 1964 werd het Syrische joden verboden om bij de overheid of bij banken te werken, onroerend goed te kopen of rijbewijzen te verwerven. Syrische joden die toestemming hadden gekregen om naar het buitenland te reizen, moesten een borgsom plaatsen en familieleden als gijzelaars achterlaten.

Oproerkraaiers tijdens de antisemitische pogrom in Bagdad, Irak, bekend als de ‘Farhud’, 1 juni 1941

En na de Zesdaagse Oorlog in 1967 werden Egyptische Joden getroffen door een golf van inbeslagnames.

Naar schatting woonden er ongeveer 850.000 Joden in de Arabische landen en Iran ten tijde van de onafhankelijkheid van Israël. Sommige geleerden denken dat het aantal dichter bij een miljoen ligt.

In de Noord-Afrikaanse regio vluchtten 259.000 Joden uit Marokko, 140.000 uit Algerije, 100.000 uit Tunesië, 75.000 uit Egypte en nog eens 38.000 uit Libië. In het Midden-Oosten werden 135.000 Joden verbannen uit Irak, 55.000 uit Jemen, 34.000 uit Turkije, 20.000 uit Libanon en 18.000 uit Syrië. Iran verdreef 25.000 Joden.

Deze mensen werden alleen vanwege hun joodse identiteit gedwongen de landen te verlaten waar hun families al millennia hadden gewoond .

Tegenwoordig leven er naar verluidt minder dan 7.000 Joden in de hele Arabische wereld. In veel Arabische staten zijn de ooit bloeiende Joodse gemeenschappen zo goed als verdwenen.

In een poging om dit historische onrecht recht te zetten, ondernam de Israëlische regering in 2019 actie en eiste een schadevergoeding van in totaal $ 250 miljard voor eigendommen en activa die zijn achtergelaten door Joden die voor hun leven zijn gevlucht.

Tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog arriveerden ongeveer hetzelfde aantal Joodse vluchtelingen in de jonge Joodse staat als Palestijnen die hun huizen ontvluchtten. Toch is een kant van deze historische gebeurtenissen schijnbaar begraven door toonaangevende nieuwsorganisaties.

HonestReporting onderzocht duizenden artikelen en nieuwssegmenten om te peilen hoe de media de afgelopen 12 maanden hebben gerapporteerd over het Joodse vluchtelingenverhaal in vergelijking met het Palestijnse vluchtelingenprobleem.

Terwijl “Palestijnse vluchtelingen” bijna zes en een half duizend keer werden geciteerd, waren er in dezelfde periode slechts 865 “Joodse vluchtelingen”.

De onwil van de media om verslag uit te brengen over het verhaal van Joodse vluchtelingen gebeurt niet in een vacuüm. De Verenigde Naties pushen ook het Palestijnse verhaal.

In 2008 nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden unaniem een ​​resolutie aan waarin wordt opgeroepen tot de erkenning van joodse, christelijke en andere vluchtelingen uit Arabische landen. De resolutie stelt dat elke overeenkomst tussen Israëli’s en Palestijnen ook de erkenning van Joodse vluchtelingen moet omvatten. De resolutie maakt duidelijk dat het onderwerp aan de Algemene Vergadering van de VN moet worden voorgelegd.

Toch weigeren de Verenigde Naties de Joden te erkennen die op brute wijze uit Arabische staten zijn verdreven. Als reactie hierop heeft de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, in december 2020 de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, op de hoogte gebracht van zijn voornemen om een ​​ontwerpresolutie in te dienen waarin de internationale instantie wordt verplicht een jaarlijkse herdenking te houden voor de honderdduizenden Joden die uit Arabische landen als gevolg van de oprichting van de staat Israël.

Erdan vroeg de VN ook om een ​​wereldwijd onderzoeksproject te lanceren naar de deportatie van Joden uit de Arabische wereld, en om de studie van het onderwerp in verschillende VN-fora te ondersteunen.

Door de benarde situatie van Joodse vluchtelingen te verdoezelen, houden de media lezers en kijkers in het ongewisse over de etnische en culturele samenstelling van het hedendaagse Israël. Als gevolg hiervan mag de mythe dat de Joodse staat bestaat uit mensen die afstammen van Europese “indringers” (zie hier , hier en hier ) worden bestendigd.

Totdat de media en de Verenigde Naties de afwijzing van de Joodse staat door Arabische leiders en de vervolging van het Joodse volk erkennen, is het mogelijk dat naast elkaar bestaan ​​Israëli’s en Palestijnen ontgaan.