Israël onthult nieuwe ‘IJzeren Muur’ met sensoren en beton om ondergrondse aanvallen vanuit Gaza te verhinderen

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz en IDF-stafchef Aviv Kochavi hebben dinsdag de nieuw voltooide verdedigingsmuur tussen Zuid-Israël en de Gazastrook ingehuldigd en noemden het een “IJzeren Muur” om de inwoners beter te beschermen tegen de dreiging van terrorisme.

De barrière, die een eerder veiligheidshek vervangt, begon met de bouw na het conflict van Israël in 2014 met Hamas, waarbij een groot aantal aanvalstunnels onder het hek werd ontdekt.

Het ministerie van Defensie zei dat de nieuwe barrière vijf componenten heeft:

  • een ondergrondse muur met sensoren om tunneling te voorkomen;
  • een oppervlaktemuur van meer dan 20 voet hoog;
  • een zeebarrière met een op afstand bestuurbaar wapensysteem;
  • radar, camera’s en andere apparatuur om grond- en luchtdreigingen te detecteren;
  • en een reeks commando- en controlekamers om een ​​reactie op eventuele bedreigingen te coördineren.

Minister van Defensie Benny Gantz zei tijdens de onthulling:

“De barrière, een innovatief en technologisch geavanceerd project, berooft Hamas van een van de mogelijkheden die het probeerde te ontwikkelen, en plaatst een ‘IJzeren Muur’, sensoren en beton tussen de terreurorganisatie en de inwoners van het zuiden van Israël.

“Deze barrière zal Israëlische burgers een gevoel van veiligheid geven en zal deze prachtige regio in staat stellen zich verder te ontwikkelen en te bloeien. Het routinematige leven hier [in het zuiden van Israël] is onze overwinning, en het is de grootste bedreiging voor terroristische organisaties.

“We zullen onze bereidheid blijven handhaven om elke poging om Israëlische burgers schade te berokkenen te dwarsbomen, met de nadruk op raketaanvallen vanuit Gaza. We zullen ook de overdracht van Iraanse knowhow en technologie naar Gaza voorkomen, en zullen elke poging van Hamas om zijn filialen in Judea en Samaria of waar dan ook in Israël te exploiteren, blijven dwarsbomen.”

Brigade-generaal Eran Ofir poseert voor de voltooide Gaza-barrière, waar deze eindigt in de Middellandse Zee [beeldbron: Ministerie van Defensie]

Meer dan 1.200 arbeiders waren betrokken bij de bouw van de 40 mijl lange barrière, die 140.000 ton ijzer en staal tewerkstelde.

Tijdens de inauguratie dinsdag zei Kochavi dat het project out-of-the-box denken liet zien en het ook “de ijzeren muur van onze verdedigingsstrategie” noemde.

“Het verandert de realiteit”, zei hij, volgens de Israëlische Kan- zender. “Wat eraan voorafging, zal niet meer gebeuren.”

Brig. Gen. Eran Ofir, die het bevel voerde over de bouw van de barrière, noemde het ‘een van de meest gecompliceerde projecten die ooit zijn gebouwd’.

“Er is geen andere plaats ter wereld waar ze een ondergrondse barrière hebben gebouwd”, zei Ofir. “We werkten onder vuur en stopten bijna nooit, tenzij ze echt op ons schoten.”