Mossad-chef: Iran zal geen kernwapens hebben, niet in de komende jaren, nooit

Protest tegen het Iraanse atoomprogramma aan het Duitse bondsgebouw – foto: AP

Iran “zal geen kernwapens hebben, niet in de komende jaren, nooit“, beloofde Mossad-chef David Barnea donderdag.

Barnea sprak samen met premier Naftali Bennett en president Isaac Herzog tijdens een ceremonie ter erkenning van 12 Mossad-agenten – vier veldoperators, vier cyberagenten en vier personeelsleden – voor hun uitmuntendheid.

Barnea zei dat …

“Israël er alles zal aan doen om ervoor te zorgen dat Iran nooit een nucleair wapen, ontwikkelt. Een slechte nucleaire deal tussen machten is onaanvaardbaar. Het is duidelijk dat er voor civiele doeleinden geen tot 60% verrijkt uranium nodig is. Er zijn geen drie locaties nodig met duizenden actieve centrifuges, tenzij het de bedoeling is om kernwapens te ontwikkelen.”

Barnea bekritiseerde de Iran-deal en noemde het een “slechte overeenkomst”, en devalueerde pogingen om het te herstellen:

“Iran streeft naar regionale hegemonie, exploiteert dezelfde terroristen die we elke dag wereldwijd aanpakken, en bedreigt voortdurend de stabiliteit van het Midden-Oosten. Daarom zijn onze ogen wijd open, we zijn er klaar voor, en we zullen samen met onze collega’s in het defensie-instituut optreden om te doen wat nodig is om de dreiging van de staat Israël af te wenden en op enigerlei wijze te dwarsbomen.”

Een Israëlische functionaris zei dat het land van oordeel is dat Iran binnen een maand genoeg 90% verrijkt uranium kan produceren voor een enkele atoombom, en dat Israël een militaire aanval op Iran nog steeds als een haalbare optie beschouwt en zich op alle scenario’s voorbereidt.

Bennett riep ondertussen de VS en andere wereldmachten op om de nucleaire besprekingen met Iran in Wenen stop te zetten. De premier deed dit pleidooi in een telefoongesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, volgens het kabinet van de premier.

Verwijzend naar het rapport van het International Atomic Energy Agency van woensdag dat Iran was begonnen met het verrijken van uranium tot een zuiverheidsniveau van 20% in zijn ondergrondse fabriek in Fordo, vertelde Bennett aan Blinken dat Teheran zich bezighield met “nucleaire chantage” als onderhandelingstactiek.

Dit, zei hij, moet worden beantwoord met een onmiddellijke stopzetting van de onderhandelingen en concrete stappen door de betrokken machten, in plaats van tolerantie en verzoening.

Israëlische functionarissen die bekend waren met de details van het telefoongesprek zeiden dat Bennett en Blinken als vrienden spraken, maar merkten op dat de kloof in hun respectieve benaderingen aanzienlijk was.

De functionarissen zeiden dat de Iraniërs uitsluitend gericht waren op het opheffen van economische sancties als een eerste stap, voordat ze ooit hun nucleaire programma bespraken, en dat ze 40 economen naar de besprekingen in Wenen hadden gebracht.

Tot ergernis van Israël lijkt de regering-Biden echter nog steeds open te staan ​​voor twee soorten mogelijke deals: een volledige terugkeer naar de oorspronkelijke deal van 2015 afgestemd op de technische vooruitgang die de Iraniërs sindsdien hebben geboekt, of een beperkte deal die de stopzetting van uranium met zich meebrengt. verrijking in ruil voor opheffing van sancties.

Blinken sprak het gesprek met Bennett toe op een persconferentie in Zweden.

“Laat me zeggen dat ik een zeer goed en gedetailleerd gesprek heb gehad met premier Bennett [donderdag]. Dit is in overeenstemming met de vele uitwisselingen die we met onze Israëlische bondgenoten hebben gehad over een aantal kwesties, maar om op te nemen, van natuurlijk de kwestie van het nucleaire programma van Iran.

En we hebben precies dezelfde strategische doelstellingen: we zijn allebei vastbesloten ervoor te zorgen dat Iran geen nucleair wapen verwerft. En we gingen in enig detail door waar we dachten dat de zaken stonden op basis van wat we in Wenen hebben gehoord. We zullen blijven in nauw contact staan ​​met Israël, evenals met andere betrokken landen, waaronder in de Golf, over de status van de gesprekken en onze beoordeling van waar dit heen gaat of waar het niet heen gaat.”

Israel Hayom heeft ondertussen geleerd dat de Europese mogendheden een reeks harde strafmaatregelen tegen Iran overwogen als het tijd blijft kopen en de besprekingen in Wenen geen vooruitgang boeken.

Bronnen: