Laatste Joden in Jemen gedwongen thuisland te verlaten

IN ANTISEMITISME / DOOR: ARON VRIELER / 1 APR 2021 ANTISEMITISMEJEMEN

Rabbijn Yosef Mosa van Sanaa in 2013. Foto: World Jewish Congress, Facbook

Een handvol Joden uit Jemen heeft huis en haard moeten verlaten onder druk van de Houthi-rebellen. Volgens berichten zou slechts een aantal oudere familieleden achterblijven, wat het einde zou betekenen van de duizenden jaren oude Joodse gemeenschap in Jemen.

Het zou gaan om dertien mensen van drie Joods-Jemenitische families uit de hoofdstad Sanaa, die onder gezag is van de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Slechts vier familieleden, allen ouderen, zouden zijn achtergebleven. Dat schrijft de in Londen gevestigde Saoedische nieuwssite Asharq Al-Awsat.

Naar verluidt is de emigratie van de groep Joden het resultaat van een deal met de Houthi-rebellen. In ruil voor het vertrek van de nog achtergebleven Joden zou Levi Salem Marhabi worden vrijgelaten, een lid van de gemeenschap. Hij werd een aantal jaar geleden vastgezet omdat hij ervan werd verdacht in 2016 een vluchtoperatie van een aantal Joden uit Jemen naar Israel te hebben gesteund.

De groep smokkelde een 500 jaar oude Tora mee om het geschrift, van grote historische waarde voor het Jemenitische Jodendom, zeker te stellen. Foto’s van de Israelische permier Netanyahu met de vluchtelingen poserend met de oude Tora zou bij de Houthi-leiders tot woede hebben geleid. Marhabi zou meervoudig zijn gemarteld tijdens zijn gevangenschap.  

“Ze gaven ons de keuze om te blijven, geïntimideerd worden en Marhabi gevangenhouden laten, of weggaan en hem vrij krijgen”, heeft iemand uit de groep vluchtelingen laten weten.

“De geschiedenis zal ons herinneren als de laatsten van Jemenitische Joden die aan hun thuisland vasthielden tot het laatste moment”. “Keer op keer hebben we prikkels om te vertrekken weerstaan en geweigerd ons thuisland achter te laten, maar uiteindelijk zijn we ertoe gedwongen”, voegde de groep toe.   

Hoewel slechts weinig details bekend zijn over de verdrijving van de laatste Joden in Jemen, zijn de afgelopen jaren meer voorbeelden geweest van leden van de piepkleine Joodse gemeenschap die hebben moeten vluchten voor de oorlog in het land, de humanitaire crisis en antisemitische intimidatiepraktijken van de Houthi-rebellen.

De Joodse gemeenschap van Jemen is een van de oudste buiten het historische gebied van Israel. Na de oprichting van Israel in 1948 werden zo’n 49,000 Jemenitische Joden met Operatie Magisch Tapijt naar de Joodse staat gevlogen. Sindsdien heeft de Joodse gemeenschap in Jemen uit slechts een paar honderd mensen bestaan.

Antisemitische ideologie

De Houthi-rebellen, die al jaren verwikkeld zijn in een bloedige burgeroorlog in Jemen, staan voor een ondubbelzinnig antisemitische ideologie. Het officiële motto van de groep “Allah is groter, dood aan Amerika, dood aan Israel, vervloek de Joden, victorie voor islam” is geleend van Ayatollahregime van Iran, maar doet er een schepje bovenop wat betreft Jodenhaat. (De leus van het Ayatollahregime blijft meestal bij “dood aan Amerika” en “dood aan Israel”).

De rebellengroep komt voort uit de shiitische Zaydi-minderheid in Jemen. Vanaf het jaar 2000 verzamelde geestelijk- en politiek leider Hussein al-Houthi mensen om zich heen om zijn oppositiebeweging om te dopen tot een gewapend conflict. Die brak uit na zijn dood door regeringstroepen in 2004, met als gevolg een burgeroorlog die nog steeds voortduurt en tot de grootste humanitaire ramp van onze tijd heeft geleid.

De Anti-Defamation League, de antisemitismewaakhond van de VS, heeft onderzoek gedaan naar preken van al-Houthi die de kern zijn gaan vormen van de rebellenbeweging. Het concludeert dat het antisemitisme als ideologie sterk aanwezig is, en zelfs genocidaal te noemen is. Zo stelde al-Houthi dat moslims “niet zullen worden bevrijd van het kwaad van de Joden, behalve door hun vernietiging en de eliminatie van hun entiteit [Israel]”.

De beschouwing van ADL is hier te vinden.

De verdrijving van de laatste overgebleven Joden in de door Houthi-rebellen gecontroleerd gebied is in humanitair opzicht slechts een druppel op de gloeiende plaat te noemen. Sinds een aantal jaar heeft het conflict zich ontwikkeld tot een bloedige burgeroorlog, met honderdduizenden doden tot gevolg. Een groot deel van het land wordt geteisterd door hongersnood en ondervoeding.  

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *