Vrouwen uit 80 landen streden zondag om de Miss Universe-kroon in de zuidelijke Israëlische badplaats Eilat, waarbij verschillende deelnemers de druk trotseerden om te boycotten ter ondersteuning van de Palestijnen.
Eilat organiseert de 70e Miss Universe-competitie die op 12 december live werd uitgezonden, zo hebben de Miss Universe Organization, het Israëlische Ministerie van Toerisme en de zuidelijke Israëlische stad aangekondigd.
De grote finale van Miss Universe 2021 werd gisteravond gewonnen door Miss India, de 21-jarige Harnaaz Sandhu. Zij volgt de winnares van vorig jaar op, aka Andrea Meza uit Mexico.
De 70e editie van de jaarlijkse verkiezing, die voor het eerst in Israël werd gehouden, heeft ook te maken gehad met complicaties door de pandemie van het coronavirus.
Opmerkelijk: Onder degenen die streden voor de hoofdprijs bevonden zich Miss Marokko Kawtar Benhalima en Miss Bahrain Manar Nadeem Deyani, wiens meerderheid moslimlanden vorig jaar de banden met Israël normaliseerden.
Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Sport, Cultuur en Kunst had zijn deelnemer aangespoord om weg te blijven van Eilat , daarbij verwijzend naar “wreedheden begaan door Israël tegen Palestijnen”.
De oproep weergalmde Palestijnse groepen die de deelnemers smeekten om het evenement te vermijden. De Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israël schreef: “We dringen er bij alle deelnemers op aan zich terug te trekken om medeplichtigheid aan het apartheidsregime van Israël en de schending van de Palestijnse mensenrechten te vermijden.”
Ondanks die telefoontjes was Miss Zuid-Afrika Lalela Mswane in de badplaats aan de Rode Zee. Lalela Mswane uit Zuid-Afrika werd uiteindelijk tweede runner-up en Nadia Ferreira uit Paraguay werd de eerste runner-up.
In een interview met AFP in Jeruzalem eind vorige maand zei regerend Miss Universe Andrea Meza uit Mexico dat de optocht zich buiten de politiek moet houden. “Miss Universe is geen politieke beweging, noch een religieuze. Het gaat over vrouwen en wat ze te bieden hebben.”
Indonesië en Maleisië, met een moslimmeerderheid, landen die geen diplomatieke betrekkingen hebben met Israël, hebben geen deelnemers gestuurd, maar beide noemden complicaties in verband met de pandemie, niet de staat van dienst van Israël op het gebied van rechten.
Ook de Verenigde Arabische Emiraten, die vorig jaar de banden met Israël normaliseerden en waar premier Naftali Bennett zondag een historisch bezoek zou brengen, heeft ook geen kandidaat gestuurd.
Maar de VAE zei dat dat “vanwege tijdgebrek” was bij het selecteren van de nationale winnaar. Kandidaten voor de verkiezing landden eind vorige maand in Israël en hebben sindsdien sites bezocht, soms onder kritiek vanwege culturele ongevoeligheid.
In één halte in de bedoeïenenstad Rahat droegen de kandidaten gewaden met traditioneel Palestijns borduursel terwijl ze druivenbladeren rolden – wat Miss Filipijnen Beatrice Luigi Gomez tweette als een “dag in het leven van een bedoeïen”.
De bedoeïenen zijn van oudsher nomadische mensen die behoren tot de gemeenschap van Palestijnse burgers van Israël. Ze klagen al lang over discriminatie op het gebied van huisvesting en onderwijs.
“Kolonialisme, racisme, culturele toe-eigening, patriarchaat, witwassen, allemaal op één plek”, tweette Ines Abdel Razek van de belangenbehartigingsgroep het Palestine Institute for Public Diplomacy.
Deelnemers aan de verkiezing, die mede-eigendom was van Donald Trump voordat hij president van de VS werd, moeten tussen de 18 en 28 jaar oud zijn en mogen nooit getrouwd zijn of een kind hebben gekregen.
Volgens de organisatoren zal de kroningsceremonie worden bekeken door 600 miljoen kijkers in 172 landen.