Plaatje hierboven: Een lid van de ‘Sharaka’-delegatie uit de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein maakt een selfie tijdens een bezoek aan de Westelijke Muur, de heiligste gebedsplaats van het jodendom, in de oude stad van Jeruzalem op 14 december 2020 [beeldbron: Ammar Awad / Reuters]

Op 13 januari 2021 vond een nogal ongebruikelijke gebeurtenis plaats in de overwegend Israëlisch-Arabische stad Nazareth. Ali Salam, de burgemeester van Nazareth, verscheen in het openbaar met Benjamin Netanyahu.

Tijdens de bijeenkomst zei burgemeester Salam:

Ik verklaar van hier, aan de hele wereld, vanuit Nazareth … het is hier goed leven voor ons, en we zullen samen blijven leven in ons land en ons verzoek is dat je niet vergeet om vrede sluiten met de Palestijnen.

De burgemeester sprak zijn teleurstelling uit over de Gezamenlijke Lijst (Arab Joint List), de partij die veel Israëlisch-Arabische kiezers trekt.

We hebben op hen gestemd, en met alle respect, de Arabische gemeenschap is teleurgesteld in hen. Ze hebben onze stemmen gekregen en ze hebben niets gedaan.

Uit recente peilingen blijkt dat de Joint List in maart 2020 15 zetels won en een derde van hun stemmen verloor. Ali Salam is burgemeester van Nazareth sinds 2013. De Israëlische Arabische deelname aan de Israëlische verkiezingen is recentelijk gegroeid, met een historisch hoge score van 67% van de in aanmerking komende Arabieren en Druzen die stemden bij de verkiezingen van afgelopen maart. Naast de Gezamenlijke Lijst stemmen ook Israëlische Arabieren, vooral Druzen, op zionistische partijen.

Na zoveel jaren van Israëlische Arabische oorlogen is het gemakkelijk om te vergeten dat meer dan 20% van de Israëlische burgers Arabieren zijn en dat ze volledige burgerrechten en politieke rechten hebben.

Ondanks het langdurige conflict schreef de oprichtende premier van Israël, David Ben Gurion, vaak over de wenselijkheid en zelfs de onvermijdelijkheid van goede relaties tussen Arabieren en Joden in het Midden-Oosten.

Op 2 oktober 1947, weken voor de partitiestemming die het begin zou betekenen van een Arabische oorlog tegen de Joden in Palestina, schreef Ben Gurion:

Dit is ons geboorteland; Het zijn niet als doorgangsvogels dat we ernaar terugkeren. Maar het is gelegen in een gebied dat wordt overspoeld door Arabisch sprekende volkeren, voornamelijk aanhangers van de islam. Nu, indien ooit, moeten we meer doen dan vrede met hen sluiten; We moeten samenwerking en alliantie op gelijke voorwaarden tot stand brengen. Praten over Arabisch-Joodse vriendschap klinkt fantastisch, want de Arabieren willen het niet. Ze willen ons behandelen zoals de Joden van Bagdad, Caïro en Damascus. (Niettemin) heeft de geschiedenis voorwaarden gecreëerd die Arabieren en Joden zullen dwingen samen te werken.

Gedurende het grootste deel van de afgelopen zeven decennia leken de woorden van Ben Gurion hopeloos optimistisch, aangezien de ene oorlog op de andere volgde en de Arabische acceptatie van Israëls bestaansrecht als Joodse staat leek voor altijd buiten bereik. Maar ondanks aanhoudende conflicten zijn er tekenen dat de situatie begint te veranderen.

Er zijn veel redenen voor cynisme. Terwijl de koude vrede van Israël met Egypte en Jordanië stand hield, zijn alle pogingen om in het reine te komen met de Palestijnse Arabieren gestrand op bloedvergieten en wederzijdse beschuldigingen.

Voor degenen onder ons die dachten dat er in 1993 een nieuw tijdperk aanbrak toen Yasser Arafat en Yitzchak Rabin elkaar de hand schudden op het gazon van het witte huis, was de ontgoocheling bijzonder bitter.

De moord op Yitzchak Rabin en de opkomst van terrorisme uit de Palestijnse Gebieden na 2000 gingen gepaard met de verklaring van Durban en een hernieuwde poging om de wereld ervan te overtuigen dat het zionisme kolonialistisch en racistisch was en om van Israël een internationale paria te maken.

Nu, in slechts een paar maanden, hebben we dramatische en bemoedigende ontwikkelingen gezien in de Israëlisch-Arabische betrekkingen. De normalisatieovereenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten heeft razendsnel geleid tot sterk groeiende economische en politieke contacten.

De ontevredenheid van de Israëlische Arabieren over de Gezamenlijke Lijst, zoals verwoord door de burgemeester van Nazareth, werd gedeeltelijk aangewakkerd door hun standpunt tegen het vredesakkoord van de VAE, dat populair is bij veel van hun Israëlisch-Arabische aanhangers.

Nu de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten zijn post opneemt en de Israëli’s zich opnieuw voorbereiden om naar de stembus te gaan, zien we misschien eindelijk het begin van dat tijdperk van Arabisch-Israëlische samenwerking, voorzien door David Ben Gurion.

Een reactie achterlaten