Start-up bedrijven in de Israëlische artificiële inteligentie technologie (AI-technology) kenden een ‘opvallend jaar’ in 2018, volgens een rapport dat maandag door Start-Up Nation Central werd gepubliceerd.

Van 2014 tot 2018 groeide Israël’s AI-arena van 512 bedrijven naar 1.150, volgens het rapport ‘State of the Israeli Ecosystem’ van de non-profitorganisatie. Deze omvatten bedrijven die kerntechnologieën ontwikkelen en bedrijven die AI gebruiken bij de ontwikkeling van producten en diensten op gebieden als gezondheidszorg, cyberveiligheid en autonoom rijden.

Vorig jaar vormden AI-gerelateerde bedrijven 16% van alle actieve Israëlische technologiebedrijven en profiteerden van 32% van alle financieringsrondes en 37% van al het aangetrokken kapitaal. Bedrijven brachten in totaal ongeveer $ 2,25 miljard op, een recordjaar en bijna $ 1 miljard. meer dan het totale geïnvesteerde kapitaal in 2017.

Salesforce werd de duurste aanverwante AI-verwerving in 2018, toen het marketing intelligence-platform van Tel Aviv werd overgenomen door Salesforce in Californië voor $ 850 miljoen. Nutrino, verworven voor een geschatte $ 100 miljoen. door Medtronic en BriefCam, gekocht voor $ 90 miljoen. door Canon, behoorden tot de andere belangrijke overnames van het jaar.

Het Israëlische innovatie-ecosysteem bevindt zich midden in een periode van sterke groei,” zei Start-Up Nation Central CEO prof. Eugene Kandel. “2018 was opnieuw een jaar waarin we dit ecosysteem geweldige bedrijven en geavanceerde technologieën zagen produceren. Een andere indicatie hiervan is de groeiende aanwezigheid van ’s werelds toonaangevende bedrijven in Israël. In elk jaar van het afgelopen decennium hebben meer dan 20 nieuwe R & D-centra van multinationale ondernemingen hun deuren geopend in Israël, veelal via overnames,” aldus Kandel.

Het was ook een sterk AI-gerelateerd jaar voor multinationals in Israël, onderstreept door Intel’s geplande $ 11 miljard investering in een nieuwe spaanplaatfabriek in Kiryat Gat en de oprichting van een centrum voor kunstmatige intelligentie in samenwerking met het Haifa’s Technion-Israel Institute of Technology.

Wereldwijde techreuzen Google, IBM en Microsoft vertrouwden allemaal op hun Israëlische onderzoeks- en ontwikkelingscentra om nieuwe AI-producten te produceren die vorig jaar werden onthuld. “Veel multinationals veranderen hun manier van werken met Israëlische innovatie en engageren zich in toenemende mate in open innovatie met het hele ecosysteem, evenals in plaats van het verwerven van Israëlische startups,” zei Kandel. “Dit is een zeer positieve trend, omdat het ecosysteem een ​​evenwicht moet hebben tussen zowel multinationals als lokale bedrijven.”

Ongeveer 645 Israëlische startups in de hi-tech sector brachten $ 6 miljard op in 681 financieringsronden vorig jaar, waardoor het record bedrag van $ 5,2 miljard werd overtroffen dat slechts een jaar eerder werd gevestigd. Bijna 1500 investeerders uit meer dan 30 landen investeerden in Israëlische bedrijven, waarbij Israëlische en Amerikaanse investeerders aan de meeste deals deelnamen. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, China en Japan behielden hun enkelcijferige betrokkenheid.

Hoewel het totale aantal actieve hi-tech bedrijven elk jaar gestaag groeit – nu meer dan 6.600 – is er een groeiende groep volwassen bedrijven ontstaan ​​die de wereldwijde trends weerspiegelt. De mediane omvang van serie B-investeringsronden is sinds 2014 met 75% gestegen van $ 10 miljoen. tot $ 17,5 miljoen.

Het ondersteuningssysteem dat ten grondslag ligt aan een groot deel van het succes van de hi-tech sector, bleef groeien in 2018, met 22 nieuwe hubs die in de loop van het jaar werden geopend. Tegenwoordig zijn er meer dan 220 actieve incubators, accelerators en co-working spaces verspreid over het hele land.

 

 

Een reactie achterlaten