Haidar: ‘In de Arabische wereld wordt ons geleerd dat de Holocaust een leugen is en de Joden slecht’

Ons werd geleerd in de Arabische wereld dat de Holocaust gewoon een grote leugen was. Pas toen we opgroeiden en ons openstelden voor de wereld van ideeën en de mensheid, ontdekten we dat Joden in feite menselijke wezens zijn, en ook goede mensen.

Dames en heren, mijn naam is Ensaf Haidar. Ik ben de vrouw van Raif Badawi, een gewetensgevangene die nu zijn zevende jaar achter donkere, koude gevangenismuren in Saoedi-Arabië dient. Twee dagen na het gruwelijke bloedbad van Charlie Hebdo werd mijn man uit zijn cel in Jeddah gesleept, naar een plein voor de Al-Jafali-moskee gebracht en kreeg in eerste instantie 50 zweepslagen toegediend in een openbare geseling.

Zijn misdaad? Zijn aanklacht zegt dat hij schuldig was aan ‘belediging van de islam’ en ‘het produceren van wat de openbare orde, religieuze waarden en moraal zou verstoren.’ Zijn echte misdaad kan in feite in één zin worden samengevat: hij geloofde in zijn fundamentele recht om zijn mening te uiten. De vrijheid van meningsuiting staat centraal in Raifs geval.

Ook centraal in zijn zaak is Raif’s visie op een andere toekomst voor zijn land en regio; een toekomst gebaseerd op onze gedeelde menselijkheid; één gebaseerd op acceptatie, respect en wederzijds begrip; één die streeft naar vrede in de regio.

Centraal in deze visie staat een einde aan het discours van haat dat we in onze jeugd hebben geleerd, gemainstreamd door extremistische religieuze dogma’s en cynische overheidsuitbuiting van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Centraal in deze visie staat de acceptatie dat we allemaal gelijk zijn in waardigheid en rechten ongeacht onze religie, gedachten, geslacht, kleur of sociale status. Centraal in deze visie staat de erkenning dat Joden niet onze vijanden zijn.

Onze vijand is het met haat vervulde discours dat ons berooft van ons vermogen om de mensheid te zien in hen die van ons verschillen. Onze vijand is de tirannie van religieus extremisme die erop staat Joden te haten en hen als onze eeuwige vijanden beschouwt. Onze vijanden zijn de politieke systemen die hun burgers discrimineren of hun mensenrechten schenden. Dit zijn de vijanden.

Deze visie vereist het benadrukken van onze gedeelde menselijkheid. Deze visie vereist geen botsing van beschavingen, noch een conflict tussen Oost en West. Het vereist eerder de bescherming van universele mensenrechten, iets waar alle mensenrechtenverdedigers en activisten over de hele wereld het mee eens zijn.

Ik geloof dat het mogelijk is om de wereld ten goede te veranderen. Het is een veel voorkomende droom onder velen in een wereld die verscheurd is door oorlogen en misbruiken. Deze droom wordt een plicht, onze menselijke en morele plicht om vrijheid en individuele rechten te ondersteunen.

Deze morele plicht moet niet alleen tot uitdrukking komen in onze landen van herkomst, maar ook in onze nieuwe thuislanden van keuze, in liberale democratieën die getuige zijn van een alarmerende toename van antisemitisme. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om krachtig tegen antisemitisme en ontkenning van de Holocaust te staan.

Van kinds af aan zijn we opgegroeid met haat tegen Joden en leerden we hen te vervloeken. We moeten erop staan ​​dit bericht te verwerpen en er actief aan werken om het weg te nemen.

door Einsaf Haidar

Leerprogramma in de Arabische en Moslimscholen


Een reactie achterlaten