Vooraanstaande Saoedische leider en islamitische religieuze leiders bezoeken Auschwitz

Een vooraanstaande moslimleider uit Saoedi-Arabië bezocht Auschwitz met een delegatie van het Amerikaans Joods Comité.

Mohammed al-Issa, de secretaris-generaal van de in Mekka gevestigde moslimwereldliga en een voormalige Saoedische minister van justitie, heeft zich donderdag, enkele dagen voor de Internationale Holocaust Herdenking, aangesloten bij een delegatie van islamitische religieuze leiders uit verschillende landen op de locatie van het voormalige nazi-kamp.

Al-Issa noemde Holocaust-wreedheden voor het internationale monument op het terrein van de gedenkplaats een ‘misdaad tegen de menselijkheid’.

Het Amerikaanse Joodse Comité zei dat al-Issa “de belangrijkste islamitische figuur is die ooit Auschwitz heeft bezocht.”

Al -Issa, die wordt beschouwd als een nauwe medewerker van Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, bracht in mei 2018 een bezoek aan het US Holocaust Memorial Museum in Washington, DC, waarna hij schreef dat “moslims over de hele wereld een verantwoordelijkheid hebben om te leren” over de Holocaust.

Het bezoek aan Auschwitz is voortgekomen uit een Memorandum of Understanding tussen al-Issa en de Amerikaanse Joodse commissie-CEO David Harris, die de inzet van de twee organisaties codificeerde om het moslim-joodse begrip te bevorderen en samen te werken tegen racisme en extremisme in al zijn vormen.

Plaatje hierboven: Mohammad al-Issa, secretaris-generaal van de Moslimwereldliga en een voormalige Saoedische minister, leidt gebeden naast het herdenkingsmonument in Auschwitz-Birkenau, 23 januari 2020 [beeldbron: Bartosz Sieflik/AFP]


Een reactie achterlaten