Palestijnse moordenaar van Bob Kennedy komt toch niet voorwaardelijk vrij

Sirhan Sirhan, de moordenaar van de Amerikaanse senator Robert F. Kennedy, komt toch niet voorwaardelijk vrij.

De gouverneur van de staat Californië Gavin Newsom weigert zijn vrijlating. Volgens Newsom is Sirhan, nu 77 en al 54 jaar in de cel, vormt nog altijd een gevaar voor de maatschappij, aldus een bericht van VRT.

Robert Kennedy was een kampioen van de Joodse staat vanaf het begin van zijn professionele leven in 1948 tot het tragische einde van zijn leven 20 jaar later in 1968. Hij diende als de Amerikaanse procureur-generaal in het presidentiële kabinet van zijn broer John F. Kennedy en als een Amerikaanse senator uit New York.

De Israëlische premier Levi Eshkol (links) met de Amerikaanse senator Robert F. Kennedy in januari 1964 [beeldbron: JNS]

‘Omdat hij pro-Israël was’
‘Bobby’ Kennedy was een Amerikaans liberaal icoon, die streed tegen rassendiscriminatie in het zuiden en leidde oppositie tegen de oorlog in Vietnam. “Hij werd gedood vanwege zijn steun [voor Israël],” verklaarde zijn dochter Kathleen Kennedy Townsend, de oudste van 11 kinderen geboren uit Kennedy en zijn vrouw, Ethel.

De moordenaar van Robert F. Kennedy, Sirhan Sirhan, is een van de bekendste moordenaars in de Amerikaanse geschiedenis. Toch hebben twee grote televisienetwerken onlangs segmenten uitgezonden over de moord op Kennedy en noemde niet eens zijn naam. Toch wel vreemd.

Op 5 juni 1968 schoot Sirhan, een Palestijnse Arabier met het Jordaanse burgerschap, de senator met vier kogels neer in een hotel in Los Angeles. Er is nooit een discussie geweest over het motief van Sirhan. In meerdere interviews achteraf zei hij dat hij het had gedaan omdat Kennedy pro-Israël was.

De recente 50ste verjaardag van de moord leidde tot veel discussie hierover in de nieuwsmedia. Rond dezelfde tijd zond CNN een grote vierdelige serie uit met de naam ‘1968: The Year That Changed America.’ Een groot deel daarvan was gewijd aan de presidentiële race van dat jaar, inclusief Kennedy’s campagne voor de Democratische nominatie. Er was een segment van enkele minuten over de moord.

Ongelooflijk genoeg vermeldde de CNN reporter nooit Sirhan Sirhan’s naam of de reden waarom Kennedy werd vermoord. Het segment beeldde de moord af ​​alsof die slechts een deel was van de algemene beroering in Amerika dat jaar, over de protesten tegen de oorlog in Vietnam, de aanhoudende raciale spanningen en de moord op de mensenrechtenactivist dominee Martin Luther King door James Earl Ray, die in tegenstelling tot Sirhan Sirhan wél bij zijn naam werd genoemd.

Op 4 juli had het populaire MSNBC-programma ‘Morning Joe‘ een speciaal vijf minuten durend segment, verteld door veteraananker Tom Brokaw, over de moord op Kennedy (nav het 50-jarig jubileum). Nogmaals, verbazingwekkend genoeg was er geen enkel vermelding van diens moordenaar Sirhan Sirhan of de reden dat hij RFK vermoordde. Rare jongens wel, die Amerikaanse linkse Democraten.

Voor mij is de verklaring voor dat stilzwijgen [lees: verdoezelen] duidelijk. Sommige reguliere Amerikaanse nieuwsmedia staan inmiddels zo danig sympathiek tegenover de Palestijnse zaak dat ze zich zullen inspannen om te voorkomen dat er ook maar iets wordt genoemd dat de Palestijnen slecht kan doen lijken. En er is niets dat de Palestijnse zaak er zo slecht doet uitzien als het feit dat een Palestijnse Arabier een van de populairste politieke figuren in de moderne Amerikaanse geschiedenis heeft vermoord.

Velen van ons die in de jaren zestig volwassen waren [Brabosh was toen 16 jaar oud en herinnert zich de Kennedy-moorden alsof het gisteren was], blikken weemoedig terug en proberen zich voor te stellen hoe anders Amerika zou zijn geweest als Bobby Kennedy de Democratische nominatie had gewonnen. Hij zou bijna zeker Richard Nixon verslagen hebben tijdens de verkiezingen in november en president worden.

En dat betekent dat de betrokkenheid van de VS in Vietnam veel eerder zou zijn geëindigd. Nixon zou nooit president zijn geweest en Spiro Agnew zou nooit vice-president zijn geweest. Er zou geen Watergate schandaal zijn geweest. Rasrelaties zouden waarschijnlijk een heel ander traject hebben gevolgd. Dat verdween allemaal in de rook van het geweer van een Palestijnse terrorist.

Een held in Palestina, geen moordenaar
Het herinneren van het Amerikaanse publiek wie Bob Kennedy vermoordde en het waarom, roept vragen op over de legitimiteit van de hele Palestijnse zaak, omdat het ons herinnert aan de wreedheid en barbaarsheid van degenen die het vertegenwoordigen.

Niet alleen dat, maar het betekent het stellen van enkele ongemakkelijke vragen over waarom Sirhan wordt beschouwd als een held onder de Palestijnen?

Tijdens zijn proces meldde The Los Angeles Times dat de PLO posters verspreidde in Beiroet met een foto van Sirhan (plaatje hieronder), een tekening van een Palestijn met een geweer en de kop: ‘Sirhan Bishara Sirhan: een Commando, geen huurmoordenaar‘:

Ja, dat is dezelfde PLO die de Verenigde Naties, de nieuwsmedia en het ministerie van Buitenlandse Zaken ons blijven vertellen dat ze gematigd en redelijk is en het terrorisme hebben opgegeven. Zo ja, waarom beschouwt de PLO terroristen zoals Sirhan als helden? En waarom zijn er zoveel sympathieke artikelen over Sirhan verschenen in de Palestijnse pers?

Dat zijn niet de soorten vragen waar CNN of ‘Morning Joe’ over willen praten. Ten minste 144 Amerikaanse burgers zijn vermoord door Palestijnse Arabieren sinds de jaren zestig. Robert F. Kennedy was de eerste.

De opeenvolgende Amerikaanse administraties hebben geweigerd te eisen dat de Palestijnse Autoriteit de moordenaars overdraagt ​​voor vervolging, en de grote nieuwsmedia hebben consequent geweigerd het als een ernstig probleem te behandelen of zelfs Palestijnse woordvoerders hierover te vragen.

Dat komt omdat het vasthouden van Sirhan Sirhan en andere Palestijnse moordenaars van Amerikanen uit de schijnwerpers houden, eveneens een manier is om de Palestijnse zaak te blijven promoten.

De Kennedy-killers. De twee beroemdste moordenaars van de 20ste eeuw: Links: Lee Harvey Oswald die president John F. Kennedy vermoordde in november 1963. Rechts: Sirhan Bishara Sirhan, een in Jeruzalem geboren Palestijn, die diens broer senator Bobby Kennedy in juni 1968 doodschoot. Sirhan Sirhan, wiens familie in 1948 Jeruzalem ontvluchtte, was mogelijk Amerika’s eerste Lone-wolf terrorist in het Midden-Oosten