EU stopt subsidie voor Palestijnse ngo

Centrum Informatie Documentatie Israël –  LUUK SMIT – 19 jan 2022

De Europese Commissie heeft besloten om de subsidie voor de ngo Al-Haq per direct te stoppen. Daarnaast roept zij Oxfam op om de subsidies aan UAWC te stoppen totdat er een grondig onderzoek is gedaan naar banden met terreurorganisaties, zoals de PFLP.

Illustratief: Vlaggen van de Europese Unie en haar lidstaten voor het Europees Parlement in Straatsburg, Frankrijk.

Enkele maanden terug werden zes Palestijnse ngo’s – waaronder UAWC en Al-Haq – door Israel geclassificeerd als terreurorganisatie. UAWC en Al-Haq zouden de facto fungeren als doorgeefluik voor de Palestijnse terreurorganisatie PFLP. Dit besluit leidde enerzijds tot veel kritiek, maar zorgde dus ook voor een meer kritische blik naar de subsidies die naar deze ngo’s gaan. Deze mogelijke banden leidde in Nederland zoals bekend tot een onderzoek, en nu volgt de Europese Commissie met een vergelijkbaar verzoek.

Al-Haq is een ngo die onder andere betrokken was bij BDS-campagnes en ‘lawfare’ tegen Israel. Ook heeft hun directeur banden met de PFLP, zo stelt ngo monitor. Tevens was zij betrokken bij de verschillende Durban-conferenties, die notoir anti-Israel zijn. Zij ontving tussen 2018 en 2021 €296.600 van de Europese Unie, tevens ontving zij geld vanuit onder andere Denemarken, Frankrijk en Zweden.

Zo werd al eerder door Proximities een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken uitgevoerd naar de banden tussen UAWC en de PFLP. Dat zij concludeerden dat er individuele banden waren tussen de twee, was voor het vorige kabinet genoeg reden om de Nederlandse financiering van UAWC per direct te stoppen. De banden tussen UAWC en de PFLP was al reden voor vele Kamervragen de afgelopen jaren.

EU kritisch op ngo’s met bijsmaak

Waar eerder de EU publiekelijk nog meer informatie van Israel eiste over de nieuwe classificering van de zes Palestijnse ngo’s, heeft zij intussen achter de schermen de financiering van enkelen daarvan stopgezet. Ondanks dat de EU dus publiekelijk de Israelische regering vraagt om meer informatie, neemt zij tegelijkertijd het zekere voor het onzekere.

Nu blijkt uit vragen van verschillende Europarlementariërs dat de Europese Commissie de financiering van Al-Haq per direct heeft stopgezet. Ook wil zij pas meer financiering van UAWC vanuit Oxfam nadat er een onderzoek is uitgevoerd. Waar Nederland alleen stopt met de financiering van UAWC, neemt de EC nu zowel Al-Haq als UAWC onder vuur.

Er zal nu een Europees onderzoek volgen, in navolging van het Nederlandse onderzoek naar UAWC. De uitkomst is nog ongewis, maar met de stopzetting van de financiering houdt de EC in ieder geval een slag om de arm. Aangezien het gaat om grote bedragen, is het goed dat de Commissie deze volgorde van besluiten neemt.al