Erdogan ontvangt rabbijnen in paleis, zegt dat hij de banden met Israël ‘binnenkort’ zal herstellen

Als onderdeel van de Alliantie van Rabbijnen in Islamitische Staten, ontmoette de Turkse president een groot aantal Joodse leiders en vertelt hen dat hij antisemitisme even vurig bestrijdt als hij islamofobie bestrijdt en hij voegde eraan toe dat de banden tussen Israël en Turkije ‘blijven groeien’.

De Turkse president Tayyip Erdogan ontving woensdag in zijn paleis in Ankara een grote groep rabbijnen en vertelde hen dat hij de banden met Israël “binnenkort” wil herstellen.

De bijeenkomst werd bijgewoond door de opperrabbijn van Turkije, samen met rabbijnen uit gemeenschappen, steden en landen in de moslimwereld, als onderdeel van een top georganiseerd door de Alliantie van Rabbijnen in Islamitische Staten.

Onder de Joodse leiders die de top bijwoonden, waren opperrabbijnen van Kazachstan, Oezbekistan, Iran, Azerbeidzjan, Kirgizië, Oeganda, Nigeria, Albanië, de Verenigde Arabische Emiraten, evenals Noord-Cyprus en anderen. Vanwege coronavirusbeperkingen konden de rabbijnen van Marokko en Tunesië het evenement niet fysiek bijwonen.

Tijdens de bijeenkomst deed Erdogan een reeks verrassend warme uitspraken over zijn houding ten opzichte van Joden en Israël. “De betrekkingen tussen Turkije, de Joden en Israël zullen altijd sterk zijn”, zei hij. “De economische betrekkingen tussen de twee landen zijn sterker dan ooit en zullen blijven groeien.”

Volgens de rabbijnen die bij de bijeenkomst aanwezig waren, zei Erdogan ook dat het normaliseren van de betrekkingen met Israël een belangrijk doel voor hem is.

De Turkse president ontving de rabbijnen blijkbaar hartelijk en sprak over de strijd tegen het antisemitisme, waarbij hij benadrukte dat hij deze net zo hartstochtelijk zou bestrijden als hij de islamofobie bestreed. Erdogan zei zelfs dat Turkije een verdrag tegen de ontkenning van de Holocaust had ondertekend en zei dat het het onderwijs over de Holocaust in het land zou stimuleren.

Erdogan, normaal gesproken een fervent criticus van Israël, zei ook te hopen op een vreedzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. “Ik hoop op vrede en vertrouwen tussen Israël en de Palestijnen. Een vrede waarin iedereen elkaar zal respecteren.”

De opwarming van de banden tussen de twee landen na jaren van vijandelijkheden, werd duidelijk na de vrijlating van een Israëlisch stel dat door Turkije werd vastgehouden op verdenking van spionage in november.

Het echtpaar werd gearresteerd en vastgehouden omdat ze naar verluidt foto’s hadden gemaakt van de woning van Erdogan tijdens een reis naar Istanbul, maar werden een week later vrijgelaten na een massale diplomatieke campagne door Israël.

Volgens de schattingen van de demograaf Sergio DellaPergola van de Hebreeuwse Universiteit, ‘World Jewish Population, 2016‘, is Turkije de thuisbasis van tussen de 15.500 en 21.000 Joden. Ze zijn overwegend van Sefardische afkomst met diepe historische banden met het Turks Jodendom in Anatolië. De Turks-Joodse gemeenschap wordt vertegenwoordigd door de Joodse Gemeenschap van Turkije – het Turkse filiaal van het World Jewish Congress.