… Tijdens het bezoek aan de grens met Gaza hielden we halt aan de Kerem Shalom grensovergang van waaruit dit jaar reeds 190.000 (!) vrachtwagens met goederen vanuit Israël naar Gaza zijn vertrokken. Dagelijks is dit goed voor zo’n 800 vrachtwagens gevuld met goederen, variërend van voedsel tot bouwmateriaal, die de oversteek maken.

General manager Ami Shaked vertelde ons dat hier 200 Israëli’s werken en 75 Gazanen. Ze hebben geen enkel rechtstreeks contact met elkaar wegens te gevaarlijk aangezien men weet dat Gaza door Hamas bestuurd wordt. “Maar, we doen dit werk voor het volk, voor de grotendeels onschuldige bevolking die ook slachtoffer is van het regime van Hamas.”

“Zelfs tijdens de Gaza-oorlog gingen de transporten door. Het volk lijdt reeds genoeg, al is het hun eigen fout door voor Hamas te stemmen”.

Een levensgevaarlijke job is het hier: de Kerem Shalom grensovcersteek is slecht op 15 minuten afstand van Gaza verwijderd. Wanneer één van de sirenes voor de zoveelste keer afgaat om te waarschuwen voor een inkomende raket, hebben werknemers slechts 5 seconden de tijd om dekking te zoeken. “Ik kan er niet zeker van zijn dat ik morgen niet in het ziekenhuis zal liggen of dood zal zijn, maar we doen toch voort”, aldus een strijdvaardige Shaked.