Artikel uit Doorbraak – Meer dan een mening – door Kristof Luypaert

Veiligheid boven alles

Israël is een van de weinige democratieën waar internationale kwesties zo zwaar wegen op de lokale politiek, eenvoudigweg omdat de veiligheid van Israël en zijn bevolking ervan afhangt. Israëli’s leven en ademen veiligheid omdat het hun dagelijkse leven rechtstreeks beïnvloedt. Ze hebben allemaal op een bepaald moment in hun leven een kind, ouder, broer of zus in het leger en ze weten dat een oorlog hun dagelijks leven op elk moment kan onderbreken, of erger nog, dat ze hierdoor riskeren hun dierbaren te verliezen.
Binnenlandse kwesties zoals gezondheidszorg, onderwijs, levensduurte domineren meestal maanden vóór de verkiezingsdatum, maar wanneer het er echt op aan komt en we in de buurt van verkiezingen komen, richten de Israëli’s zich op hun veiligheid, omdat ze weten dat alle andere problemen niet kunnen opgelost worden zonder het gevoel van veiligheid.

Iraanse dreiging

Met de dreiging van Iran en zijn bases in Syrië, de corridor die zich uitstrekt van Teheran via Irak, helemaal tot in Syrië, met Hezbollah dat opdoemt aan de grens met Israël en met Hamas dat op regelmatige basis raketten afvuurt op Israëlische steden, is het logisch dat veiligheid de hoogste prioriteit van Israël is en ook zal blijven.

Een reactie achterlaten