Roddie Edmonds en de nazi’s: ‘Wij zijn allemaal Joden!’

Chef-Sergeant Roddie Edmonds (1919-1985) [beeldbron: Yad Vashem]

De Talmoed leert dat als een persoon één leven vernietigt, het is alsof hij een hele wereld heeft vernietigd, en als een persoon één leven redt, is het alsof hij een hele wereld heeft gered.
(Barack Obama bij de prijsuitreiking van Righteous Among the Nations, Ambassade van Israël, Washington, D.C., 27 januari 2016)

‘Wij zijn allemaal Joden’
Sommige vriendschappen overschrijden de religieuze lijnen. De documentaire film “GI Jews: Jewish Americans in World War II”, die op 11 april 2018 in roulatie kwam, vertelt het verhaal van de niet-Joodse Chef-sergeant Roddie Edmonds, een hoge officier zonder opdracht in een Duits krijgsgevangenenkamp.

Edmonds werd op 19 december 1944 door nazi-troepen gevangen genomen en als krijgsgevangene (POW) naar het gevangenkamp Stalag IX-A, in Ziegenhain, Duitsland gestuurd.

Toen de Duitse kampcommandant alle Joden opdracht gaf naar voren te stappen, weigerde hij het toe te staan. ‘Wij zijn allemaal Joden,’ zei hij. Bedreigd met een pistool zei Edmonds: “Je kunt me neerschieten, maar je zult ons allemaal moeten neerschieten, en als de oorlog ten einde is, word je berecht als oorlogsmisdadiger.”

De nazi-commandant draaide zich om en liep weg. Het verzet van Edmonds op dat beslissende moment redde naar schatting zowat 200 mede Amerikaanse militairen van Joodse origine het leven.

Sergeant Edmonds sprak na de oorlog met niemand over dat incident. Tot het bij toeval werd opgepikt door zijn zoon Chris Edmonds die de zaak onderzocht en er melding van maakte bij Yad Vashem in Jeruzalem, Israël. Aldus werd op 10 februari 2015 sergeant Roddie Edmonds als eerste Amerikaan door Yad Vashem erkend als Rechtvaardige onder de Naties.

Zijn zoon, Chris Edmonds, mocht de onderscheiding en certificaat in handen nemen van de Israëlische ambassadeur Ron Dermer, en van rabbijn Lau, de voorzitter van Yad Vashem, tijdens een ceremonie die plaatsvond op 27 januari 2016 die werd bijgewoond door Barack Obama, de toenmalige president van de Verenigde Staten.

Video: We Are All Jews
The Story of the US Soldier who Saved Hundreds of Jewish American POWs During WWII