4 vragen over het nut en de gevaren van zonlicht

Uit Knack van 20 april 2016

Van zodra de eerste zonnestralen aanbreken, lopen de terrasjes vol. Maar is al dat zonlicht wel gezond? ‘Let op je schaduw’, adviseert de Nederlandse uv-specialist Frank De Gruijl.

1. Waarom worden we zo extatisch van het eerste lentezonnetje?

De Gruijl: Omdat het sterkere daglicht ons bioritme scherp stelt, en daar worden we gelukkiger van. Het licht doet ons brein serotonine aanmaken, waardoor we wakker worden. Dat is een natuurlijk proces dat ons een heel jaar lang van slaap naar waakstand brengt, maar in de winter is de grens tussen dag en nacht minder duidelijk. Bovendien maakt de ultraviolette straling endorfines vrij, wat mensen blij maakt.

2. Zijn uv-stralen schadelijk?

De Gruijl: Zeker. Zonder de beschermende atmosfeer van de aarde zou niemand de straling van de zon overleven. In de winter komt er in onze regio geen uv-licht door. Dan staat de zon laag en moeten haar stralen door veel meer atmosfeer voor ze ons bereiken. In de zomer staat ze echter recht boven ons, waardoor we verbranden en melanomen kunnen ontwikkelen. Daarom moet je oppassen als je schaduw korter is dan je lichaamslengte.

3. Moeten we ons de hele lente en zomer insmeren met zonnemelk?

De Gruijl: Daar ben ik geen voorstander van. Onze huid went op een natuurlijke manier aan de zon om zich ertegen te beschermen. Als je de hele tijd zonnemelk smeert, moet je dat blijven doen. Smeren doe je niet als dagelijkse routine, maar om de scherpe kanten eraf te vijlen, zoals wanneer je op vakantie gaat naar Spanje nadat je maanden in een kantoor hebt geleefd.

4. Kan de zon gezond zijn?

De Gruijl: Door het zonlicht maken we vitamine D aan, wat goed is voor onze botten en spieren. Bovendien wordt een gebrek aan vitamine D gelinkt aan tal van ziekten zoals MS of schizofrenie. Het is nog te vroeg om te zeggen dat vitamine D zulke aandoeningen kan verhelpen, maar het wetenschappelijke debat is volop bezig. Maar om voldoendevan die vitamines te hebben, volstaat een beetje zon. Zonnebaden is niet nodig.