Israël en Marokko ondertekenen een strategisch akkoord ter waarde van honderden miljoenen dollars

De Marokkaanse koning Mohammed VI zei in december 2020 dat Marokko de relaties met Israël normaliseren 

Jeruzalem en Rabat hebben een strategisch akkoord getekend ter waarde van honderden miljoenen dollars, volgens een bericht in Israel Hayom.

De bedrijfsleiders van de Israel Manufacturers Association, de Israel Farmers Federation en de Israëlische Federatie van de Kamers van Koophandel ondertekenden op 27 maart de ongekende overeenkomst met de Algemene Confederatie van Marokkaanse Ondernemingen, ook bekend als CGEM.

Zeev Lavie, directeur internationale handel bij de Federatie van Kamers van Koophandel, zei:

De belangrijkste handelsgebieden zijn voedsel en landbouw, reserveonderdelen en voertuigen, chemicaliën en mechanische apparatuur. Aan de andere kant kijkt Marokko uit naar verschillende technologieën op het gebied van hernieuwbare energie, waterbehandelingen, landbouw en gezondheid.

Tijdens de ondertekeningsceremonie zei de voorzitter van CGEM:

Naast het belangrijke potentieel voor extra handel, zijn er nu oneindige investeringsmogelijkheden waar de Marokkaanse en Israëlische particuliere sector(en) lokaal, regionaal en wereldwijd van kunnen profiteren; met name wat betreft de bestaande voordelen in verschillende sectoren in onze landen , zoals toerisme, industrie en innovatie.

Ron Tomer, voorzitter van de Israel Manufacturers Association, zei dat hij

blij en verheugd was om in de voorhoede van economie en handel te staan door de vernieuwing van de Marokkaanse banden van Israël, na een lange pauze van 15 jaar. De wortels van veel Israëli’s liggen in Marokko, waar al jaren een grote, bloeiende Joodse gemeenschap bestaat. Het is niet meer dan logisch dat we de banden tussen de twee staten vernieuwen en versterken door middel van een echt partnerschap op lange termijn dat handelssamenwerking zal opleveren en zal helpen bij het bevorderen van import en export tussen Israël en Marokko.

Volgens de voorzitter van de Federatie van Israëlische Kamers van Koophandel Uriel Lynn

hebben Israël en Marokko speciale en langdurige banden. Marokko is altijd een natuurlijke bestemming geweest om de samenwerking van Israël op alle gebieden van het leven, en zeker op economisch gebied, te versterken. De Israëlische markt kan genieten van samenwerking met Marokko, dat zich tussen het Europese continent en Afrika bevindt, en kan dienen als een brug voor Israëlische bedrijven voor activiteiten in de noordelijke Sahara en het Afrikaanse continent.

Een reactie achterlaten