Campagne van de PA verhindert vooruitgang Arabische atleten in Israëlische sport

Sport bevordert niet alleen de gezondheid en het welzijn, maar kan ook de vredesopbouw bevorderen en een brug vormen tussen mensen. In de Palestijnse Autoriteit (PA) wordt er echter weer voorrang gegeven aan anti-Israël politieke doelen. Deze voorrang gaat boven het welzijn van individuele Arabische atleten en ook Arabische kinderen, nu een nieuwe campagne het opbouwen van vreedzame relaties verbiedt.

Veel Arabieren zijn succesvol geweest in de Israëlische nationale sport. Velen voetballen bijvoorbeeld in Israëlische nationale competitieteams en een aantal speelt in het nationale team. De aanvoerder van het team, Bibras Nathko, is afkomstig uit een Israëlisch moslimgezin. Een Israëlisch-Arabische Paralympische zwemmer, Iyad Shalabi, won onlangs een gouden medaille voor Israël in Tokio.

Nieuwe campagne

Een nieuwsverhaal over twee Arabische atleten die aanbiedingen weigerden om Israëlische teams te vertegenwoordigen en voor Israëlische teams te spelen, werd onderdeel van een nieuwe campagne van de PA. De officiële tv-zender van de PA toonde posters die succesvolle Arabische atleten, die een kans hebben om sportcarrières te hebben in Israëlische teams, aan de schandpaal nagelt. Dit werd gedaan onder de slogan: “Wanneer je speelt met een team van de bezetting, word je het vanzelf”.

PA TV toonde twee posters van de campagnes. Op één daarvan staat een voetballer. De andere poster toont een Arabische bokser uit Oost-Jeruzalem die weigerde zich aan te sluiten bij een Israëlische club.

Vertaling tekst rechtsboven: “Nee tegen normalisatie in de sport

Verklaring

PA TV promootte ook een verklaring van de organisatoren van deze anti-normalisatie campagne. De verklaring richt zich tot ‘ouders en kinderen’ in Jeruzalem. Daarnaast worden mannelijke en vrouwelijke atleten beschuldigd. Zij zouden zich hebben aangesloten bij Israëlische clubs en deelgenomen aan wedstrijden ‘onder de vlag van de bezettingsstaat’. Door dit te doen, ‘legitimeren en erkennen’ deze atleten het bestaan van Israël ‘in het land van Palestina’, zegt de campagne. Tegelijkertijd worden Arabieren opgeroepen om deze atleten ‘wakker te schudden’ en ‘terug te brengen naar het rechte pad’. Lees hier de officiële verklaring:

“Onze broeders, ouders en kinderen van de sportatleten in het edele Jeruzalem,

Wij hebben vooral de laatste maanden gemerkt dat een aantal mannelijke en vrouwelijke atleten uit Jeruzalem zijn overgestapt naar de Israëlische clubs, naast deelname aan toernooien en sportactiviteiten onder de vlag van de bezettingsstaat.

Deelnemen aan teams van de bezettingsclubs is een bevestiging en legitimatie van de bezetting en negeert de racistische standpunten tegen Jeruzalem, zijn volk, zijn clubs en zijn zonen. Bovendien is uw deelname aan de Israëlische clubs en in het kader van de Israëlische bondstoernooien een erkenning van haar en van haar bestaan in de stad en op het land van Palestina, dat wordt beschouwd als een gratis dienst voor de Israëlische bezetting.

Het is nu de plicht van ons allen om tijd te besteden aan dit verschijnsel, vooral nadat ook jonge vrouwen uit Jeruzalem zich hebben aangesloten bij deze clubs in het kader van de verschillende sporttoernooien. Daarom is het onze plicht om contact op te nemen met de ouders van de mannelijke en vrouwelijke atleten en met hen te spreken, hen wakker te schudden en hen terug te brengen op het rechte pad.”

[PA TV , 10 oktober 2021]

Jibril Rajoub

Jibril Rajoub

Helaas staat dit initiatief niet op zichzelf. Het is een een uiting van het PA-beleid dat normalisatie met Israël in het bijzonder op het gebied van sport verbiedt. Een van de meest onvermurwbare sprekers tegen normalisatie in de sport is Jibril Rajoub, die aan het hoofd van de PLO Hoge Raad voor Jeugd en Sport staat. Hij bekleedt ook de functie van secretaris van het Centraal Comité van Fatah.

Ontelbare keren heeft Palestinian Media Watch onthuld dat Rajoub in het openbaar gezamenlijke sportactiviteiten met Israël heeft afgekeurd. Ook heeft hij gedreigd Palestijnse atleten uit te sluiten als ze zouden deelnemen aan sportactiviteiten met Israëlische atleten en riep hij op tot een boycot van Israël in de sportwereld.

Een van de beruchtste uitspraken van Rajoub tegen gezamenlijke sportactiviteiten van Palestijnen en Israëli’s was toen hij een zeer geslaagde voetbalwedstrijd voor vredesopbouw tussen 11-jarige jongens veroordeelde. Hij noemde de wedstrijd een ‘misdaad tegen de menselijkheid’.

Palestinian Media Watch (PMW) legde Rajoub’s uitspraken tegen normalisatie in het rapport The Rajoub File vast. Daarin wordt ook zijn steun voor Palestijnse terreur en bewondering voor Palestijnse moordenaars beschreven. Deze ontmaskering van Rajoub, die ook voorzitter is van de Palestijnse voetbalbond, leidde er onder andere toe dat de FIFA hem een boete en een schorsing van een jaar oplegde.

PMW heeft onlangs haar tweede klacht tegen Rajoub ingediend bij het Internationaal Olympisch Comité, wegens overtreding van de statuten van het Olympisch Comité. PMW is nog in afwachting van de uitspraak van het Olympisch Comité.