Exact 40 jaar geleden werd een bomaanslag uitgevoerd in het Antwerpse diamantcentrum

 

Hovenierstraat in Antwerpen op 20 oktober 1981

Vandaag 40 jaar geleden ontplofte aan de Portugees-joodse synagoge in de Hoveniersstraat in de Diamantwijk, op 20 oktober 1981 om 9u04 in de ochtend een bomauto, die drie mensen doodde en 115 mensen – waaronder ook 7 Belgische Joden – licht tot zeer zwaar verwondde.

De afdeling Speciale Operaties van het  Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP-SO) eiste de aanslag op. Enkele jaren geleden werd de Canadese Palestijn Hassan Diab opgepakt die al wat aanslagen op zijn kerfstok had en verdacht werd van de bomaaslag in Antwerpen.

Diab werd weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Aldus werd tot op heden geen enkele dader gestraft.

De bomaanslag in Antwerpen werd voorafgegaan door een andere bloedige aanslag. Op 20 juli 1980 omstreeks 14u00 gooide de toen 23-jarige terrorist Saïd Al Nasser van Al Fatah  (de Palestijnse terreurorganisatie van Yasser Arafat) twee splintergranaten naar een groep Joodse kinderen in Antwerpen.

De kinderen kwamen net van de Joodse school in de Lamorinièrestraat 67 en stonden aan een bushalte van de Lijn in de Lamorinièrestraat te wachten op de volgende bus. Bij die bloedige aanslag kwam de 15-jarige David Kohane (plaatje rechts) van Franse nationaliteit om het leven en werden zestien andere jongens en meisjes (tussen 8 en 17 jaar oud !) licht tot zeer zwaar gewond.

De Syrische Palestijn Saïd Al Nasser bekende dat hij in opdracht handelde van Walid Khaled, de woordvoerder van de Fatah Revolutionaire Raad (Aboe Nidal). Walid Khaled zal later op 23 juli 1992 in Beiroet (Libanon) uitgeschakeld worden, misschien door leden van de Mossad, de Israëlische Geheime Dienst, maar dat werd nooit bewezen.

Dat het fanatisme van heden in niets moet onderdoen met dat van toen  bewees Saïd Al Nasser zelf toen hij in de rechtszaal zijn laatste woorden uitsprak: “Wat ik heb gedaan was een politieke daad, gericht tegen een racistische organisatie. Racisten en Zionisten moeten uitgeroeid worden, dat is een goede zaak voor de mensheid.

Saïd Al Nasser

Saïd Al Nasser werd in december 1981 door het Hof van Assisen te Antwerpen veroordeeld tot de doodstraf. Hij werd echter tien jaar later vervroegd vrij gelaten  tot grote onzetting van de Joodse gemeenschap van Antwerpen. Op 12 januari 1991 werd de terrorist geruild voor de families Houtekins, die betrokkenen waren in de zogeheten Silco Affaire.

De gebroeders Fernand, Emmanuel en Valerie en vijf andere gezinsleden van de Houtekins waaronder de Israëlisch-Franse Jacqueline Valente, waren op 1 augustus 1985 op de Middellandse Zee van hun jacht SILCO geplukt en op beschuldiging van vermeende spionage tot begin 1991 vastgehouden in een Libische gevangenis te Tripoli.