Israël start grootste internationale luchtoefening ooit samen met strijdkrachten van zeven landen

De Eagle Star Eurofighter, beschilderd met Israëlische en Duitse vlaggen [beeldbron: Israëlische luchtmacht aka Kheil HaAvir / Tomer Aizik]

De grootste en meest geavanceerde multinationale luchtgevechtsoefening die nog door de Israëlische luchtmacht moet worden georganiseerd, gaat zondag van start.

Aan de oefening Blauwe Vlag 2021 nemen acht luchtmachten deel, afkomstig uit Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk, India, Griekenland, de Verenigde Staten en uiteraard Israël dat het gastland is voor deze drill.

Generaal-majoor Amikam Norkin, bevelhebber van de Israëlische luchtmacht, zei op donderdag:

We leven in een zeer gecompliceerde regio en de bedreigingen voor de staat Israël vanuit de Gazastrook, Libanon, Syrië en Iran nemen alleen maar toe. Het houden van een internationale oefening in deze huidige realiteit, terwijl we onze openlijke en geheime operationele activiteiten op alle fronten voortzetten, is van het grootste strategische belang en heeft een grote impact op de Israëlische luchtmacht, de IDF en de staat Israël.

De oefening is bedoeld om strategische internationale samenwerking te versterken door middel van gedeeld leren over de integratie van vliegtuigen van de vierde en vijfde generatie in complexe operationele scenario’s, en om gezamenlijke tactische vluchten uit te voeren tegen een verscheidenheid aan bedreigingen met behulp van geavanceerde technologie, aldus het Israëlische leger.

Norkin beschreef de oefening als “baanbrekend” in termen van technologie, kwaliteit van de training en het aantal deelnemende landen. “Het illustreert het partnerschap en de sterke band tussen de luchtmachten van de naties en fungeert als een opstap naar regionale en internationale samenwerking“, voegde hij eraan toe.

De internationale luchtoefening begint op zondag 17 oktober en duurt tot en met 28 oktober. Het markeert de eerste inzet van een Brits jachteskader in Israël sinds de oprichting van het land, de allereerste inzet van een Indian Mirage jachteskader en de eerste inzet van een Frans Rafale jachteskader.

Tijdens de twee weken durende oefening zullen de deelnemende luchtstrijdkrachten lucht-lucht- en lucht-grondgevechten, geavanceerde grond-luchtraketten (SAM)-dreigingen en verschillende operationele scenario’s in vijandelijk gebied uitvoeren. De IAF houdt om de twee jaar de Blauwe Vlag-oefening om te trainen met luchtmachten van over de hele wereld.

De gezamenlijke oefening vindt plaats in de Negev-woestijn van Israël. Op de eerste dag van de oefening zal Norkin een erevlucht leiden in het Israëlische luchtruim in een F-15 Baz straaljager naast een Israëlische F-35I Adir stealth straaljager.

Luitenant-generaal Ingo Gerhartz, bevelhebber van de Duitse luchtmacht, zal met hen vliegen in de Eagle Star Eurofighter, die voor de gelegenheid werd beschilderd met de Israëlische en Duitse vlaggen om de de Duits-Israëlische vriendschap te onderstrepen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel to Kick Off Largest-Ever International Air Drill With Forces From Seven Nations” van 14 oktober 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Patrick Zwerger “Die Luftwaffe zelebriert ihre Freundschaft zu Israel” van 29 september 2021 op de site van Flug Revue