Dimitri Casteleyn, ondernemer en schrijver van Witte Warmte , in Knack Weekend: “de kleine dingen koesteren, dat zouden we vaker moeten doen”

Positieve kritiek is een rode draad in mijn leven. Ik heb in mijn MBA geleerd dat je pas kritiek mag geven als je een constructief alternatief hebt. Bij mijn eerste eigen bedrijf heb ik dat meteen toegepast. Mijn medewerkers mochten me afschieten als het opbouwend gebeurde. In ons gezin geldt hetzelfde: ik kan trots zijn als ik de argumenten van mijn kinderen hoor. Ik droom van een maatschappij waarin positieve kritiek de norm wordt.

Ik lees ontzettend veel. (…) Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te reizen om die verandering te voelen, je kan ook gewoon een boek lezen. Het verruimt mijn blik en doet me anders naar de dingen kijken.

Denk omgekeerd. Dat was de basis voor mijn eerste dichtbundel, maar ik probeer het ook toe te passen. Zo ontdek je nieuwe nieuwe dingen en oplossingen. Het klinkt als business talk, maar ik probeer altijd van een probleem een mogelijkheid te maken. Dichters zien de werkelijkheid graag anders. Zo kijk ik naar de suppoosten in plaats van naar de kunst in het museum. (…) Geregeld doe ik dezelfde trip, maar in de andere richting. Dezelfde situatie, maar ik ontdek andere dingen. Het is een inzicht dat maar weinig mensen toepassen.

Vrijwilligerswerk raad ik iedereen aan. (…) Ik ben geboren in een van de rijkste landen ter wereld, ik vind dat ik iets terug mag doen uit dankbaarheid.