Israël zal de VN vragen om 800.000 Joodse vluchtelingen uit Arabische landen te erkennen

Plaatje hierboven: Het Joodse Kwartier in Tripoli in Libië voor de Tweede Wereldoorlog. In 1931 woonden er nog 21.000 Joden in Libië. In 1974 nog een 20-tal. De laatste Jood van Libië, Rina Debach, verliet het land in 2003 [beeldbron]

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, heeft een plan aangekondigd om een ​​resolutie voor te stellen waarin Joodse vluchtelingen uit Arabische landen en Iran worden erkend, met als doel de voorgestelde zogenaamde Palestijnse resoluties te ondermijnen.

Danon zal de resolutie aankondigen tijdens een bespreking van de Algemene Vergadering om 72 jaar te markeren sinds het partitieplan van 1947 dat de staat Israël vestigde. Danon zei:

De internationale gemeenschap is, zoals zo vaak, comfortabel met alleen te focussen op Palestijnse vluchtelingen en wist tegelijkertijd het verhaal van honderdduizenden joden van de geschiedenispagina’s. Maar de staat Israël zal de waarheid uitspreken en het historische onrecht corrigeren door een einde te maken aan de oorverdovende stilte van de internationale gemeenschap.

Joden hadden duizenden jaren in de Arabische landen gewoond en veel van hun gemeenschappen gingen aan de komst van de islam vooraf.

Maar in de 20ste eeuw, met de opkomst van het Arabische nationalisme en het conflict in Israël, begonnen de nieuwe Arabische regimes een campagne van massale schendingen van de rechten van hun Joodse burgers.

Arabische staten onteigenden de eigendommen, gronden en handelsaken van hun inheemse Joden en velen van hen werden gedenaturaliseerd, verdreven, gearresteerd, gemarteld en vermoord.

Het land Israël was meer dan drieduizend jaar geleden de geboorteplaats van het Joodse volk, en vanaf de oudheid werden centra van Joodse beschaving gevestigd in veel delen van de aangrenzende regio’s.

Belangrijke Joodse gemeenschappen bestonden in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Babylon, de Levant, het Arabische schiereiland, Jemen en de Golfregio meer dan 2000 jaar, eeuwen vóór de komst van de islam en de Arabische verovering.

Israël bereidt zich erop voor een vergoeding te eisen van in totaal $ 250 miljard uit zeven Arabische landen en Iran voor eigendommen en bezittingen die zijn achtergelaten door Joden die gedwongen waren om die landen te ontvluchten na de oprichting van de staat Israël.

“De tijd is gekomen om de historische onrechtvaardigheid van de pogroms (tegen de Joden) in zeven Arabische landen en Iran te corrigeren en om honderdduizenden Joden die hun eigendom hebben verloren te vergoeden, wat rechtmatig van hun is”, zei Israëls Minister voor Sociale Gelijkheid, Gila Gamliel, die de behandeling van de kwestie door de Israëlische regering coördineert.

Israël gaat daarbij op zoek gaat naar 35 miljard dollar aan compensatie voor verloren Joodse bezittingen uit Tunesië en $ 15 miljard dollars uit Libië. In totaal meldde het tv-rapport dat Israël meer dan $ 250 miljard van deze twee landen zal zoeken plus Marokko, Irak, Syrië, Egypte, Jemen en Iran.

Justice for Jews from Arab Countries (JJAC), een internationale overkoepelende groep van Joodse gemeenschapsorganisaties, schat dat ongeveer 856.000 Joden uit 10 Arabische landen – de andere twee waren Algerije en Libanon – zijn gevlucht of zijn uitgewezen in 1948 en daarna, terwijl gewelddadige Arabieren rellen vele Joden hebben gedood of verwond.

Gamliel, een lid van de Likoed-partij van premier Benjamin Netanyahu, zei hierover:

U kunt niet over het Midden-Oosten praten zonder rekening te houden met de rechten van de Joden die gedwongen werden om hun bloeiende gemeenschappen te verlaten te midden van geweld. Alle misdaden die tegen die Joodse gemeenschappen zijn gepleegd, moeten worden erkend.

De Stille Exodus
Een documentaire van Pierre Rehov

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wFyDU62W4Rk?version=3&rel=1&fs=1&autohide=2&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&wmode=transparent]

Een reactie achterlaten