Van vluchtelingenkampen tot 5-sterrenhotels: Kopstukken van Hamas verlaten massaal Gaza

Multimiljonair, Hamasleider Khaled Meshaal, verruilde Gaza voor Doha, Qatar

In het afgelopen jaar hebben ten minste acht topterreurmannen van Hamas en de Islamitische Jihad de Palestijnse enclave om verschillende redenen verlaten, en geen enkele lijkt op korte termijn terug te keren.

Het zijn de topleiders van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad in de Gazastrook, zij die het gewapende verzet tegen Israël leiden, wiens woorden de bevolking van de enclave kunnen ophitsen tot oorlogsvuur, ondanks de moeilijke omstandigheden.

Maar aan het eind van de dag spreken acties meer aan dan woorden en recht onder ieders neus hebben verschillende van deze topfunctionarissen hun vlucht uit Gaza geboekt en zijn sindsdien niet meer teruggekeerd.

De groep bestaat uit acht figuren met prominente media-aanwezigheid, die allemaal een grote scepter zwaaien binnen hun respectievelijke organisaties. In het afgelopen jaar verhuisden ze allemaal uit de vervallen en drukke straten van Gaza naar veiligere locaties over de hele wereld, waarbij sommigen in luxe leefden en verwend werden door hun gastheren.

De eerste die deelnam aan deze exodus was Ismail Haniyeh, de politieke leider van Hamas in het buitenland, die zijn huis in het Al-Shati vluchtelingenkamp verliet voor de extravagante hotels in Doha, de hoofdstad van Qatar.

Haniyeh rechtvaardigde zijn vertrek vanwege zijn kandidatuur voor het leiderschap van Hamas, maar de verkiezing eindigde een paar maanden geleden. Bovendien zette Haniyeh de Egyptische autoriteiten onder druk om zijn vrouw en kinderen toe te staan ​​de Strip te verlaten via de grensovergang bij Rafah, en ze leven momenteel in weelde bij hem in Qatar.

Een andere sleutelfiguur is Khalil al-Hayya, die tot voor kort de plaatsvervanger was van Hamas’ leider in Yahya Sinwar in Gaza. Hij verliet de enclave enkele maanden geleden nadat hij was gepromoveerd tot “Hoofd Betrekkingen voor Arabische en Moslimlanden” van de terreurgroep. Net als Haniyeh slaagde al-Hayyah erin om zijn familie uit Gaza te krijgen en naar Doha te verhuizen.

Anderen op de lijst zijn Salah al-Bardawil, een senior lid van de groep die volgens een Palestijnse bron een sabbatjaar nam in het buitenland; Sami Abu Zuhri, de mythologische woordvoerder van Hamas, is sindsdien opgeschoven naar het politieke bureau van de organisatie en ervaren diplomatiek adviseur en persoonlijke plaatsvervanger van Haniyeh Taher Al-Nunu. Geen van deze functionarissen geeft signalen over een mogelijke terugkeer naar de Strip.

Maar Doha is niet de enige bestemming, met Turkije dat het nieuwe thuis wordt van Hamas-topman Fathi Hamad. De topfunctionaris behoort tot de agressieve vleugel van de groep, met zijn thuisbasis in de noordelijke Strip, waar hij verantwoordelijk was voor vele gewelddadige botsingen met Israël.

Hamad was ook het hoofd van een particuliere militie die verantwoordelijk was voor het uitvoeren van terreuraanslagen tegen de Joodse staat, waarbij hij voortdurend de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever opriep om Israëli’s te vermoorden. Hij verhuisde in bijna volledige geheimhouding naar Istanbul en reisde nu vaak tussen de Turkse hoofdstad en Beiroet.

Ook het vertrek uit Gaza miste de Islamitische Jihad niet. Twee van de leiders van de organisatie in de Gazastrook – Nafaz Azzam en Muhammad al-Hindi, hebben enige tijd geleden ook in het geheim Gaza verlaten. Azzam is in Syrië en waarschijnlijk ook in Beiroet, terwijl al-Hindi van Istanbul zijn nieuwe thuis heeft gemaakt.