Israël blijft Gazaanse arbeiders aan een job helpen; Israël-boycotters weten niet meer wat ze moeten doen

Palestijnse mannen komen op 6 oktober 2021 samen om werkvergunningen aan te vragen in Israël, in het vluchtelingenkamp Jabaliya in de noordelijke Gazastrook [beeldbron: Mahmud Hams/AFP]

Eind oktober kondigde Israël aan dat het nog eens 3000 werkvergunningen voor Gazanen zou toevoegen om in Israël te werken, wat een totaal van 10.000 werknemers maakt die over dergelijke vergunningen zullen beschikken.

Dit weekend heeft Israël naar verluidt vergunningen goedgekeurd voor 500 hightech-arbeiders uit de gebieden om de komende drie jaar in Israël te werken. Deze zijn volledig in tegenspraak met het anti-Israëlische verhaal van de haters.

In het tweede kwartaal van 2021 had Israël 146.000 Palestijnse arbeiders in dienst, waarvan 19.000 in nederzettingen. Dat is meer dan 14% van de Palestijnse beroepsbevolking. Deze arbeiders ontvangen het dubbele van het loon dat ze gemiddeld krijgen onder Palestijnse heerschappij.

Dat betekent dat ongeveer 24% van de Palestijnse belastinggrondslag afkomstig is van arbeiders die in Israël werken. Kortom, werken voor Israëli’s is het beste wat de Palestijnse economie te bieden heeft, vooral na de aanzienlijke daling van de hulp vanuit de wereld. Palestijnen weten dit. Vorige maand hebben tienduizenden Gazanen de duizenden vergunningen aangevraagd die Israël vrijgaf.

Een Palestijnse familie in het vluchtelingenkamp Jabalia in Gaza in 2017 [beeldbron: AFP]

Egypte heeft geen Palestijnen in dienst. Jordanië heeft geen Palestijnen in dienst die op de Westelijke Jordaanoever wonen. Niets verhindert het openen van de grenzen van die landen om de Palestijnen banen en waardigheid te geven – maar het enige land dat daar echt in voorziet, is Israël. Maar het enige dat men ooit over Palestijnse banen in Israël hoort, is dat het niet genoeg is.

Wat erg grappig is, aangezien BDS eist dat Palestijnen helemaal geen Israëlische banen accepteren (en de Palestijnse Autoriteit heeft geprobeerd ze ook een keer tegen te houden, zonder enige deuk te maken in het aantal Palestijnen dat in Israël werkt).

Nog iets dat heel weinig aandacht krijgt: toen de Bennett-regering Palestijnen toestond om 4G-netwerken te gebruiken, die de komende maanden zullen worden uitgerold, geeft het veel Palestijnse techwerkers de mogelijkheid om op afstand over de hele wereld te werken.

Hoe kan men de feiten achterhalen dat Israël zoveel doet om gewone Palestijnen te helpen en de leugens die door de media en NGO’s worden verspreid? Eenvoudig. Geef alleen niet veel aandacht aan de waarheid.

Palestijnen uit de Gazastrook onderweg naar hun job in Israël