Weizmann Instituut voor Wetenschap staat wereldwijd op de achtste plaats voor onderzoekskwaliteit

Het Weizmann Instituut voor Wetenschap in Rehovot [beeldbron: J-Post]

Het Israëlische Weizmann Institute of Science heeft zijn reputatie als een van de beste onderzoeksinstellingen ter wereld behouden, met een recente ranglijst die het wereldwijd op nummer 8 plaatst voor wetenschappelijke prestaties.

Het in Rehovot gevestigde instituut is gerangschikt in de jaarlijkse proportionele ranglijst die wordt gepubliceerd door het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS) van de Universiteit Leiden. Op deze ranglijst, ook wel bekend als de Leiden Ranking, wordt Weizmann vermeld naast Harvard, MIT, Caltech, Stanford, Princeton en andere grote sterren.

Van alle instellingen in de top 10 is het een van de slechts twee die niet in de Verenigde Staten zijn gevestigd, de andere is de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) in Zwitserland die op de 9e plaats komt. De ranking is niet subjectief en is gebaseerd op het aantal publicaties en citaties om de kwaliteit van het onderzoek aan te geven, evenals de omvang van de instelling.

Over het geheel genomen werd 19% van de Weizmann- papers gerangschikt in de top 10% voor wetenschappelijke impact, evenals meer dan 20% van de papers geschreven door Weizmann’s biomedische en gezondheidswetenschappelijke onderzoekers.

In totaal bevond 2,5% van de Weizmann-papers zich in het hoogste percentiel voor wetenschappelijke impact, en 65% in de bovenste helft van die met de grootste impact van allemaal. Het onderzoek besloeg een periode tussen 2016 en 2019. In die tijd verdienden Weizmann-papers 86.273 citaties.

Deze ranglijsten weerspiegelen een stijging van de kwaliteit van het instituut, vergeleken met toen het meer dan tien jaar geleden op de 17e plaats stond. Weizmann werd ook erkend door U-Multi-rank 2021, een initiatief van de Europese Commissie. Hierdoor stond Weizmann in de top 25 van instituten wereldwijd voor toegekende patenten en meest geciteerde publicaties.

Deze rankings en andere prestaties zullen worden gepresenteerd tijdens de 73e jaarlijkse algemene vergadering van het internationale bestuur van het instituut.

Rehovot is een stad in het centrale district van Israël, ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Tel Aviv. Rehovot werd in 1890 gesticht door pioniers van de Eerste Aliyah op de kustvlakte nabij een plaats genaamd Khirbat Deiran, die nu in het centrum van de bebouwde kom van de stad ligt. In 2019 had Rehovot een bevolking van 143.904.