Wereldwijde Democratie Index: Israël scoort beter dan België, Italië, Spanje en de VS

In een “verbluffende weerlegging” van Amnesty’s bewering dat Israël een apartheidsstaat is, staat de Joodse staat gerangschikt boven België, Italië, Spanje en de Verenigde Staten in een gerespecteerde wereldwijde index van democratische waarden.

De laatste editie van de jaarlijkse Democracy Index van de prestigieuze Economist Intelligence Unit (EIU), die deze week werd gepubliceerd, plaatst Israël op de 23e plaats op de wereldranglijst, van de 167.

‘Palestina’ staat op de 109de plaats met een score van 3,94 punten.

België volgt pas op plek 36 (en Nederland op 11).

Israël heeft 7,97 punten op een maximum van tien, net achter Frankrijk (7,99 punten) en Groot-Brittannië (8,1 punten).

Het resultaat maakt Israël veruit het meest democratische land in het Midden-Oosten, maar plaatst het ook voor België, Spanje, Portugal, Italië en de Verenigde Staten.

Het meest democratische land ter wereld is Noorwegen, dat door de EIU 9,75 punten wordt toegekend. Georgië staat op de 91ste plaats, China op de 148e plaats met slechts 2,21 punten en de onderste drie zijn Noord-Korea, Myanmar en Afghanistan.

Het onderzoek komt in de nasleep van een toespraak afgelopen weekend door het Arabische parlementslid en de Israëlische coalitieminister Mansour Abbas bij het Washington Institute for Near East Policy (WINEP), waarin hij waarschuwde dat het verkeerd was om de term “apartheid” te gebruiken om Israël te beschrijven.

Hij zei: “Ik beschrijf de realiteit liever op objectieve manieren… Ik probeer niet te zeggen dat je racistisch bent of dat de staat racistisch is, of dat dit een apartheidsstaat is. Mijn rol als politiek leider is om te proberen de kloof te overbruggen.”

De hoogste Amerikaanse diplomaat die tot januari 2021 verantwoordelijk was voor het Midden-Oosten, David Schenker, verwelkomde gisteravond het EIU-rapport. De voormalige adjunct-staatssecretaris voor Zaken van het Nabije Oosten zei dat het neerkomt op een “verbluffende weerlegging” van de recente bewering van Amnesty International dat Israël een “apartheidsstaat” is sinds de oprichting in 1948.

Nu een senior fellow bij WINEP, zei de heer Schenker dat het EIU-rapport “volledig in overeenstemming is met wat Mansour Abbas ons onlangs hier vertelde – Israël is een land van zijn burgers” en hij vervolgde:

De bedoeling van degenen die zeggen dat Israël een apartheidsstaat is, is om er een paria van te maken, en als je zegt dat dit het geval is sinds 1948, dan zeg je dat het nooit bestaansrecht heeft gehad. De retoriek bestaat al heel lang. Gezien de ongekende deelname van Arabische Israëli’s aan het politieke systeem, lijkt het erg slecht om het nu te herhalen.

Het EIU-rapport geeft een grimmig beeld van de landen rondom Israël en schrijft: “Het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijft de laagst gerangschikte van alle regio’s die in de Democratie-index worden behandeld, met vijf landen van de 20 in de regio onderaan 20 in onze wereldwijde ranglijst. Zelfs vanaf zo’n lage basis daalde de gemiddelde regionale score in 2021 verder.”

Het rapport gaat echter verder: “Dat gezegd hebbende, is het beeld niet uniform negatief in de hele regio, als gevolg van positieve trends in Israël, waar voor het eerst een Arabische partij in de regering zit als een minder belangrijke speler in een brede coalitie. ”

De EIU heeft landen onderverdeeld in verschillende categorieën, waarvan de twee hoogste “volledige democratie” en “gebrekkige democratie” zijn, volgens een checklist van 60 items die scores geeft voor hun verkiezingsprocessen, het functioneren van de overheid, politieke participatie en politieke cultuur .

Onder dit systeem geldt Israël als de enige “gebrekkige” democratie in de regio, net onder de laagst gerangschikte volledige democratieën. De score is gestaag verbeterd ten opzichte van de 7,28 punten die in 2006 werden toegekend. De grootste regionale rivaal van Israël is Tunesië, dat op de 75e plaats van de wereld staat, met slechts 5,99 punten.

Iran krijgt 1,95 punten en Syrië 1,43. De Palestijnse bezette gebieden staan ​​op de vierde plaats in de regio, achter alleen Israël, Tunesië en Marokko.

Met 7,85 punten wordt de VS ook geclassificeerd als een gebrekkige democratie, samen met Frankrijk, Spanje, België, Portugal, Italië en Tsjechië.

De EIU, eigendom van het tijdschrift Economist, is een vooraanstaande internationale analysegroep voor zaken en politiek, met vestigingen in het VK, de VS, Dubai en Hong Kong.