Koeweit: Oproep tot normalisering met Israël – kritiek op Palestijnen

Bagdad, oktober 1988. De Palestijnse leider Yasser Arafat (R.) kon het goed stellen met Saddam Hoessein en zijn dictatoriale regime in Irak. Zijn samenwerking met Irak zal enkele jaren later aan de basis liggen van de verdrijving van de Palestijnen uit Koeweit tijdens en na de Eerste Golfoorlog [beeldbron: Al Jazeera]

In een hoofdartikel voor de wijdverbreide “Arab Times” roept de hoofdredacteur op tot de normalisering van de betrekkingen van Koeweit met Israël en een einde van het partij kiezen voor de Palestijnen. Die zouden vooral opvallen door onoprechtheid en beledigingen.

In een onlangs gepubliceerd hoofdartikel voor de in Koeweit City verschijnende Engelstalige “Arab Times” heeft de hoofdredacteur Ahmed Al-Jarallah ertoe opgeroepen dat Koeweit zich zou moeten aansluiten bij andere Arabische landen, die in de afgelopen jaren hun betrekkingen met Israël genormaliseerd hebben.

Tegelijkertijd zou het Emiraat zijn huidige ondersteuning voor de Palestijnen moeten beëindigen, omdat die herhaaldelijk onoprecht zouden zijn gebleken en hun eigen Arabische ondersteuners beledigd zouden hebben.

Palestijnse solidariteit met Saddam Hussein en Iran

“Als ze [de Palestijnen] gelukkig zijn, vervloeken ze de leiders en het volk van de Golfstaten”, staat er in de bijdrage met de titel “Normaliseren, beledigers voor zichzelf laten vechten”. Verder schrijft Al-Jarallah over de Palestijnen: “Als ze woedend zijn, dan gebruiken ze alle lasterlijke en beledigende woorden uit hun woordenboek tegen ons. Wij, de burgers van de Golfstaten, zien dat allemaal door de vingers door hen hulp te sturen.”

Al-Jarallah verwijst naar de wisselende blijken van ondersteuning van Palestijnse organisaties in de afgelopen decennia. Deze zouden via de Egyptische machthebber Gamal Abdel Nasser via de voormalige Libische leider Muammar al-Gaddafi tot aan de ten val gebrachte Irakese president Saddam Hussein gereikt hebben, die allemaal als vastberaden tegenstanders van de Golfstaten golden. Saddam Hussein had Koeweit in het jaar 1990 zelfs militair bezet.

De afgelopen tijd hebben zowel Hamas als Fatah de gelederen gesloten met Iran en diens “Revolutionaire Gardes”. Dit alles, aldus Al-Jarallah, zou “slechts het topje van de ijsberg” zijn. Met het oog op deze standpunten zou iedereen zich afvragen: “Hebben een paar duizend dollar en een handvol Iraanse raketten zo´n woede tegen ons ontketend? Hoe goedkoop zijn ze?

Koeweit TV op 17 augustus 2020: Palestijnse afwijzing van vredesakkoord Israël/VAE is historische vergissing [beeldbron]

Laat de dommen voor zichzelf vechten”

De landen van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) zouden zich moeten afvragen of “Palestina nog steeds hun zaak” zou zijn, “waarvoor wij allemaal deze door de Palestijnen veroorzaakte schade verdragen” – en men zou ook moeten vragen naar het nut voor de bewoners van de Golfstaten, aldus de hoofdredacteur van de grootste Engelstalige krant van het Emiraat.

De Golfstaten, schrijft hij verder, zouden niet alleen de ondersteuning voor de Palestijnen moeten stopzetten, maar er ook mee moeten ophouden te bemiddelen wanneer die raketten op Israël afvuren. In dit geval zouden ze zelf “weer moeten opbouwen wat ze door hun eigen daden verwoest hebben”.

Al-Jarallah riep ertoe op:

“Alle Golfstaten zouden de betrekkingen met Israël moeten normaliseren, omdat de vrede met dit meest vooruitstrevende land het juiste is. Laat de dommen voor zichzelf vechten.”

Nog steeds IJstijd tussen Israël en Koeweit

Op dit moment is Koeweit nog een van die Arabische Golf-monarchieën die nog niet zijn toegetreden tot de “Abraham Akkoorden”. Deze in 2020 door de Amerikaanse regering onder Donald Trump geïnitieerde toenaderingsovereenkomsten met Israël werden tot nu toe door Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko ondertekend. Onlangs hadden ook, buiten deze akkoorden om, Saoedi-Arabië, Oman en Soedan stappen ter normalisering met Israël gezet.

In Koeweit daarentegen bestaat nog steeds een verbod op de bilaterale handel tussen beide landen. Er bestaan geen diplomatieke betrekkingen en reizigers, wier paspoorten Israëlische visa of stempels bevatten, krijgen geen visum voor Koeweit respectievelijk wordt de binnenkomst in Koeweit verboden.