Handelsomzet Georgië-Israël bereikt $ 1 miljard in de komende 5 jaar

Svaneti-Samegrelo, Georgië, 1 juni 2016. Serrekasten nabij de grens met Abchazië gebouwd met Israëlische know-how [beeldbron: Agenda.ge]

Het Georgische ministerie van Landbouw is van plan om in de ‘nabije toekomst’ de oprichting van een grote vereniging van serres in het westen van Georgië te ondersteunen, aldus een persbericht van het ministerie.

Meer in het bijzonder zal de grote vereniging worden opgericht door het Landbouw Project Management Agency en zal worden gepositioneerd als een regionaal knooppunt voor de productie en distributie van verschillende groentegewassen en vooral kruiden.

Om meer ervaring en kennis op te doen bij het opzetten van moderne kassen, bezocht de Georgische minister van Landbouw, Levan Davitashvili, Israël, waar hij lokale serres zag en leiders van grote landbouwbedrijven in Israël ontmoette.

Israël is een van de leidende landen in kassen en produceert verschillende producten. Het is voor ons belangrijk dat Israël zijn ervaring met het bouwen van kassen deelt; Implementatie van moderne technologieën, effectieve irrigatiesystemen en georganiseerde logistieke systemen”, zegt Davitashvili.

Ontmoeting tussen de Georgische minister van Economie, Dimitry Kumsishvili (rechts), en de minister van Economie en Industrie van Israël, Eli Cohen (links)[beeldbron: Agenda.ge]

De handelsomzet tussen Georgië en Israël is sterk en stabiel, maar het partnerschap kan in de loop van de komende vijf jaar intensiveren en $ 1 miljard bereiken, kondigt het Georgische Ministerie van Economische Zaken aan.

Het ontwikkelen van handels- en economische betrekkingen was een van de belangrijkste gespreksonderwerpen tijdens de bijeenkomst van vandaag tussen de Georgische minister van Economie, Dimitry Kumsishvili, en de minister van Economie en Industrie van Israël, Eli Cohen.

De handelsomzet tussen de provincies steeg in 2017 met 31 procent ten opzichte van 2016, terwijl de export in dezelfde periode met 28 procent toenam. Sap, bier, wijn, mineraalwater en noten zijn de belangrijkste exportproducten van Georgië naar Israël.

Israël is een van de eerste staten die op indrukwekkende wijze heeft geïnvesteerd in de economie van Georgië. Op dit moment zijn er 271 Israëlische bedrijven actief in Georgië, waarvan de totale som van de investeringen $124 miljoen bedraagt.

Tijdens de bijeenkomst kwamen Kumsishvili en Cohen overeen om de samenwerking op verschillende economische gebieden te verdiepen. De ministers vonden verschillende sectoren interessant voor toekomstige samenwerking, zoals maritiem transport, logistiek, geavanceerde technologie en toerisme.

Wat het toerisme betreft, is het aantal Israëlische toeristen dat Georgië bezocht in 2017 met 26 procent gestegen ten opzichte van 2016. Israël is het zevende land op de lijst van landen van waaruit in 2017 het grootste aantal reizigers naar Georgië kwam.