Het Marokkaanse leger koopt Israëlische drones aan; Palestijnen & BDS beweging boos

Cassidian, een joint venture tussen Airbus (EADS) en Israel Aerospace Industries, leverde onlangs drie Heron 1-drones (plaatje hierboven) af (omgedoopt tot export onder het merk Harfang) aan het Marokkaanse leger.

Het Marokkaanse leger heeft de ontvangst bevestigd van 3 door Israël gemaakte verkenningsvliegtuigen, volgens de Franse inlichtingenwebsite Intelligence Online zoals geciteerd door Ma’an.

Het nieuws, dat ook door Marokkaanse media werd gemeld, bevestigt de deal ter waarde van 48 miljoen dollars, inclusief grondstations, onderhoud van vliegtuigen en training van de bemanning. De kosten per vluchtuur worden geschat op 12.000 euro.

Dit systeem dat door het Marokkaanse leger is verworven, is vergelijkbaar met het systeem dat in 2008 aan Frankrijk is geleverd, zegt Le Desk. Het omvat drie ongewapende drones ontworpen door Malat, een divisie van Israel Aerospace Industries. Deze antenne-apparaten zijn uitgerust met talloze sensoren met een autonomie van meer dan twintig uur en twee grondcontrolestations.

De drones die werden geleverd zijn de gekende Israëlische ‘Heron’ (reiger) of ‘Harfang’ in het Frans. In 2014 waren er meldingen van nog eens 3 Herons die via Frankrijk in Marokko belandden.

Israël op weg naar normalisatie van de relaties met Marokko

Plaatje hierboven: Het WK in Rusland leverde unieke beelden op in de Israëlische media omtrent de relaties tussen Israël en Marokko. Fans van het Marokkaanse nationale team en Israëlische voetbalfans die deelnamen aan het toernooi poseerden voor de camera’s en waren in het openbaar erg hartelijk voor elkaar [beeldbron: Ynet News]


Een reactie achterlaten