Plaatje hierboven: Meer dan 4.000 Bnei Menashe – de ‘verloren Joodse stam’ – hebben in de afgelopen twee decennia alijah gemaakt naat  Israël [beeldbron: Bridges for Peace]

Op zondag 3 januari maakten vier vrouwen en een meisje uit de Bnei Menashe-gemeenschap in het noordoosten van India Aliyah naar Israël.

Hun Aliyah is het resultaat van een regeringsbesluit dat werd gepromoot door de minister van Aliyah en Integratie, parlementslid Pnina Tameno-Shete, met de steun van de minister van Binnenlandse Zaken, parlementslid Aryeh Machluf Deri, en de minister van Buitenlandse Zaken, parlementslid Gabi Ashkenazi in samenwerking met de Shavei Israel-organisatie.

De komst van de zussen Rut (28), Dina (21) en Avigail Lhanghal (13) uit Manipur, samen met Malka Zote (37), en Tiferet Renthlei (33) uit Mizoram, volgt op die van de 252 Bnei Menashe die al een Aliyah naar Israël maakten twee weken geleden.

Nadat ze een bureaucratische behandeling hebben ondergaan op de luchthaven Ben-Gurion, worden de immigranten tijdelijk in quarantaine geplaatst volgens de beperkingen van het ministerie van Volksgezondheid.

Vervolgens zullen ze zich aansluiten bij de andere recente Bnei Menashe-immigranten die worden gehuisvest in het opnamecentrum van Shavei Israel in Nordia, nabij Netanya, voordat ze zich vestigen in de stad Nof HaGalil. Michael Freund, voorzitter en oprichter van Shavei Israel zei:

We zijn blij om 2021 te beginnen met de Aliyah van nog eens vijf Bnei Menashe naar het land van hun voorouders, het land Israël, waar ze zich zullen voegen bij hun familieleden die hier al wonen. We zijn ervan overtuigd dat 2021 een belangrijk jaar zal blijken te zijn voor de voortdurende Aliyah van de Bnei Menashe, aangezien we van plan zijn om meer dan 500 nieuwe immigranten uit de gemeenschap naar Israël te halen, wat het dubbele is van het aantal dat we konden binnenhalen. 2020.

De Bnei Menashe, of ‘Kinderen van Manasse’, stellen dat ze afstammen van een van de tien verloren stammen van Israël, die meer dan 27 eeuwen geleden door het Assyrische rijk in ballingschap werden gestuurd. Hun voorouders zwierven eeuwenlang door Centraal-Azië en het Verre Oosten, voordat ze zich vestigden in wat nu het noordoosten van India is, langs de grenzen van Birma en Bangladesh.

Tijdens hun verblijf in ballingschap bleven de Bnei Menashe het judaïsme beoefenen, net zoals hun voorouders dat deden, inclusief het vieren van de sabbat, het koosjer houden, het vieren van de feesten en het naleven van de wetten van gezinszuiverheid. Ze bleven de droom koesteren om op een dag terug te keren naar het land van hun voorouders, het land Israël.

Tot dusver heeft Shavei Israel de droom van Aliyah, immigratie naar Israël, mogelijk gemaakt voor meer dan 4.000 Bnei Menashe en is van plan om meer leden van de gemeenschap naar Israël te halen. Momenteel wachten 6.500 Bnei Menashe op hun terugkeer naar het Joodse thuisland.

Een reactie achterlaten