Het is gemakkelijker om moslim te zijn in Israël dan in het ‘verlichte’ Europa

Hana Khatib, links, de eerste vrouwelijke rechter in het islamitische rechtssysteem van Israël, poseert voor een foto met de Israëlische minister van Justitie Ayelet Shaked tijdens haar beëdiging in Jeruzalem [beeldbron: Gali Tibbon/AFP/Getty Images]

Europa wordt gekarakteriseerd als liberaal en verlicht, en Israël wordt in de media afgeschilderd als intolerant en islamofoob. Maar Europese landen en steden hebben veel wetten die specifiek tegen de praktijk van de islam zijn, en Israël niet.

Israël is de thuisbasis van 1.454.000 moslimburgers die volledige burgerlijke vrijheid en politieke vrijheid genieten. Moslims vormen 17,8% van de Israëlische bevolking.

De meerderheid van de moslims in Israël zijn soennitische Arabieren, met een Ahmadiyya-minderheid. De bedoeïenen in Israël zijn ook Arabische moslims, en sommige bedoeïenenclans nemen dienst in het Israëlische leger.

Facts and Figures – Islam in Israel

In het zo tolerante Denemarken worden kinderen die in bepaalde buurten wonen die “getto’s” worden genoemd – die toevallige moslimmeerderheidsbuurten zijn – letterlijk 25 uur per week bij hun ouders weggehaald, vanaf de leeftijd van 1 jaar.

Vanaf de leeftijd van 1 moeten “gettokinderen” ten minste 25 uur per week van hun familie worden gescheiden, dutjes niet meegerekend, voor verplichte instructie in “Deense waarden”, inclusief de tradities van Kerstmis en Pasen, en de Deense taal. Niet-naleving kan leiden tot stopzetting van de uitkeringen. Andere Deense burgers zijn vrij om te kiezen of ze kinderen tot zes jaar in de kleuterschool inschrijven.

De Franse Senaat stemde voor een verbod op hijabs voor kinderen in het openbaar. Zes Europese landen hebben de gezichtsbedekkende boerka helemaal verboden. In Moldavië hebben verschillende gemeenteraden de openbare moslimaanbidding verboden.

Het gerechtshof van de Europese Unie heeft bepaald dat het op de werkvloer verboden is moslims religieuze hoofddeksels te dragen. Een aantal Europese gemeenschappen verbiedt halal (en koosjer) slachten onder andere ook in België!

Zwitserland verbood minaretten op moskeeën in 2009. Verschillende Franse gemeenten verbieden de “burkini” lichaamsbedekkende zwemkleding die moslimvrouwen gebruiken.

Geen van deze beperkingen voor moslims bestaat in Israël. 

Hoe dan ook, Israël is toleranter ten opzichte van zijn moslimminderheid dan de meeste Europese landen. Toch is Israël het enige land met het label ‘apartheid’, terwijl kritiek op de Europese islamofobie wordt gedempt.

Een delegatie van jonge Arabieren neemt deel aan de strijd tegen BDS, die de zwijgende meerderheid van de Israëlische Arabieren vertegenwoordigt, die op bijna elk gebied een integraal onderdeel van Israël is geworden. Meer dan de helft van de Arabieren in Israël is trots om Israëliër te zijn [beeldbron: Ynet]