Israëlische Mossad hielp Denemarken om serie moslimterreur aanslagen deze week te verhinderen (uit Brabosh – Een Ander Israëlisch geluid dd. 15 december 2019)

De Deense politie heeft ‘zo’n 20 mensen’ gearresteerd die verdacht werden van betrokkenheid bij islamistisch terrorisme bij een reeks invallen in het hele land, zeiden de autoriteiten woensdag. Flemming Drejer, het operatieve hoofd van de Deense veiligheids- en inlichtingendienst, zei dat de verdachten “gedreven werden door een militant, islamistisch motief”.

Joergen Bergen Skov, hoofdcommissaris van politie van Kopenhagen, zei dat sommigen van hen donderdag achter gesloten deuren zouden worden aangeklaagd onder de terreurwetten van het Scandinavische land. “Sommigen hadden dingen gekocht om explosieven te maken en hebben geprobeerd wapens te verwerven“, vertelde Bergen Skov op een gezamenlijke persconferentie met de binnenlandse inlichtingendienst.

Bergen Skov zei dat de politie ongeveer 20 adressen zijn binnen gevallen in Denemarken en zes politiediensten in het hele land waren betrokken. De invallen en arrestaties werden gecoördineerd door de politie van Kopenhagen.

Er werden geen details gegeven over wat het doelwit was of wanneer een aanval zou plaatsvinden. Deense autoriteiten hebben de afgelopen jaren verschillende extremistische aanvallen verijdeld, waaronder die welke verband houden met de publicatie in 2005 in een krant van 12 cartoons van verschillende kunstenaars die de profeet Mohammed afbeelden.

Mossad
De Mossad van Israël hielp Denemarken een reeks terreuraanslagen te bedwingen en verstrekte informatie die leidde tot de arrestatie van verschillende vermoedelijke jihadisten deze week, meldde Channel 12-nieuws zaterdag. Het rapport, waarin de bronnen niet werden genoemd, zei dat de hulp van Mossad op het laatste moment de aanvallen had gestopt.

Kanaal 12 meldde dat de Israëlische inlichtingendienst de afgelopen twee jaar ongeveer 50 terreuraanslagen wereldwijd heeft helpen dwarsbomen.

Een Deense rechtbank gaf eerder dit jaar een Syrische asielzoeker in Zweden een gevangenisstraf van 12 jaar voor het plannen van een of meer bommen in Kopenhagen en het steken van willekeurige mensen met keukenmessen.

Moyed Al Zoebi, 32, handelde namens de Islamitische Staatsgroepering, volgens het stadsbestuur van Kopenhagen. Al Zoebi had een medeplichtige, Dieab Khadigah, die in juli 2017 in Duitsland tot een gevangenisstraf van zes en een half jaar werd veroordeeld.


Een reactie achterlaten