Artikel uit Brabosh – Een ander Israëlisch geluid – 7 januari 2020

Een Palestijnse man die alleen bekend staat als Muhammad heeft een erg bijzondere jaarwisseling beleefd, zo bericht de Times Of Israel.

De dertigjarige man emigreerde onlangs met hulp van zelfomschreven anti-assimilatieorganisatie Yad L’Achim vanuit Gaza naar Israël onder het Recht op Terugkeer, en is sinds afgelopen week Israëlisch staatsburger. Zijn moeder was blij hem weer te zien.

Kort na zijn geboorte uit een Israëlisch-Joodse tienermoeder en een Palestijnse vader, werd hij door zijn vader ontvoerd naar Gaza. Zijn moeder zou hij bijna dertig jaar lang niet meer zien.

“Ze wisten in Gaza dat ik Joods was. Ze deden er niet moeilijk over. Er zijn goede mensen in Gaza,” vertelde Muhammad in een tv-interview.

Zo’n tweeënhalf jaar geleden maakte Rina contact met Yad L’Achim om haar zoon op te sporen, op aandringen van haar buren. Al in 2010 redde de organisatie een Israëlische vrouw en haar vier kinderen van een gewelddadige man in Gaza. De orthodox-joodse organisatie zet zich in tegen pogingen Joden tot het christendom te bekeren, en redt naar eigen zeggen Joodse vrouwen en kinderen ‘uit gevangenschap’ in Palestijnse dorpen en steden.

Rina wist haar zoon aan de telefoon te krijgen. Zijn oom kon bevestigen dat het inderdaad zijn moeder aan de telefoon was. Eerst met behulp van een tolk; met de tijd leerde zij Muhammad Ivriet.

Ook tijdens de verschillende Israëlische militaire acties in Gaza bleven moeder en zoon met elkaar in contact: “Ga niet naar buiten! Kijk uit!”  Zij wist hem te overtuigen om naar Israël te komen, en Yad L’Achim wist na geruime tijd een Israëlisch paspoort voor Muhammad te regelen.

Aangezien Muhammad halachisch Joods is, kon hij bijna even snel als veel nieuwe immigranten een Israëlisch paspoort bemachtigen, en daarmee de Gazaanse grens oversteken.

“Mijn vrienden waren vooral jaloers dat ik  naar Israël ging. Hier respecteren mensen elkaar. Hier zijn banen. Gaza is één grote gevangenis,” verklaarde hij blij.

Verder hoopt hij de nieuwe Israeli sneeuw in de winter te zien, aangezien hij sneeuw tot nu toe alleen maar op tv gezien heeft. Vooralsnog is de weersverwachting voor de meeste Israëlische steden niet ver onder de 10 graden, maar er ligt al genoeg sneeuw op de berg Hermon om op te skiën.

Een reactie achterlaten