Netanyahu: Israël gaat opnieuw ca. 2.000 Ethiopische Joden per vliegtuig overbrengen naar huis

Plaatje hierboven: Een jongen zwaait met de vlag van zijn nieuwe vaderland tijdens de laatste vlucht van een georganiseerde, grootschalige emigratie van Ethiopische Joden naar Israël, 28 september 2013 [beeldbron: NPR]

Premier Benjamin Netanyahu sprak vrijdag met zijn Ethiopische ambtsgenoot Abiy Ahmed en bracht hem op de hoogte van de plannen van Jeruzalem om 2.000 Ethiopische Joden naar Israël over te brengen.

Door de jaren heen heeft Netanyahu beloofd de rest van de Joodse gemeenschap in Ethiopië naar Israël te brengen. De meeste van de 13.000 Ethiopische Joden die nog in het Afrikaanse land verblijven, willen verhuizen naar Israël, dat zij hun thuis noemen. Het voorstel reserveert 370 miljoen NIS (109 miljoen dollar) voor de massa-immigratie, aldus het kabinet van de premier.

Een half jaar geleden heb ik toegezegd de rest van de Joden van Ethiopië [naar Israël] te brengen“, zei Netanyahu in een verklaring van zijn kantoor. De stemming in het kabinet van maandag is een springplank “op weg naar de rest“, voegde hij eraan toe. “We hebben ook 80 miljoen NIS gefinancierd voor de activiteiten van de gemeenschap. We houden ons aan onze verplichtingen.”

Israël herbergt momenteel meer dan 145.000 Joden van Ethiopische afkomst. Van de huidige achterblijvers hebben velen familieleden in de Joodse staat.

Ruim 8.000 van de Ethiopische Joden, Beta Israel genoemd of ook Falasha Joden, werden in 1984 in een grootscheepse Operatie Mozes met 30 vliegtuigen vanuit Soedan via Brussel naar Israël overgevlogen. Op 14 november 2010 keurde het Israëlische kabinet een plan goed om nog eens 8.000 Falash Mura naar Israël te laten emigreren.

En op 16 november 2015 stemde het Israëlische kabinet unaniem voor het toestaan ​​dat de laatste groep Falash Mura de komende vijf jaar immigreert. In april 2016 kondigde de regering aan dat in totaal 10.300 mensen zouden worden opgenomen in de laatste ronde van Aliyah, in de komende 5 jaar.

Netanyahu twitterde premier Abbay:

Ik heb premier Abbey geïnformeerd dat ik van plan ben om onmiddellijk ongeveer 2.000 van degenen die in Addis Abeba en Gondar zitten naar Israël te brengen, uit een belofte om de immigratie van Joden naar Israël voort te zetten. De Ethiopische premier vertelde me dat er geen belemmering voor hem is en dat dit de speciale band tussen de volkeren symboliseert.

Netanyahu zei dat Abiy antwoordde dat de stap was om zonder belemmering door te gaan en dat het ‘de speciale relatie tussen de volkeren symboliseert’:

Ik heb nu telefonisch gesproken met de premier van Ethiopië, Abiy Ahmad, over enkele regionale kwesties. De Ethiopische premier feliciteerde ons met de historische vredesakkoorden met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein en zei: ‘Een historische stap leiden die alleen toekomstige generaties de omvang van de daad en de volledige positieve gevolgen ervan zullen begrijpen’.

Een reactie achterlaten