Nog beter: verbeteringen bouwen op elkaar voort. Een rijkere wereld kan het zich beter veroorloven het milieu te beschermen, bendes te beteugelen en burgers te onderwijzen en te genezen. Een wereld die beter onderwijs krijgt en meer verbonden is, geeft minder ruimte aan alleenheersers en begint minder oorlogen.
De technologische ontwikkelingen die deze vooruitgang in gang hebben gezet zouden alleen wat sneller moeten gaan. De wet van Stein blijft Davies’ deductie (‘Dingen die niet voor altijd kunnen doorgaan, kunnen veel langer doorgaan dan je denkt’) gehoorzamen, en genomica, synthetische biologie, neurowetenschap, kunstmatige intelligentie, materiaalkunde, datawetenschap en op bewijs gebaseerde beleidsanalyses maken een bloei door. We weten dat besmettelijke ziekten uitgeroeid kunnen worden, en vele staan op het punt te verdwijnen. Chronische en degeneratieve ziekten zijn lastiger te bestrijden, maar bij veel ziektes (zoals kanker) doen zich voortdurend nieuwe ontwikkelingen voor, en bij andere (zoals alzheimer) is een doorbraak waarschijnlijk.
Hetzelfde geldt voor morele vooruitgang. De geschiedenis leert dat barbaarse gewoonten niet slechts gereduceerd kunnen worden, maar feitelijk kunnen verdwijnen en hoogstens alleen nog kunnen blijven bestaan in een paar achtergebleven gebieden. Zelfs de grootste zwartkijker verwacht geen terugkeer van mensenoffers, kannibalisme, castraties, harems, slavernij, duelleren, familievetes, lotusvoetjes, heksenverbranding, heksenverdrinking, openbare marteling, kindermoord, freakshows of het belachelijk maken van gekken. Hoewel niet valt te voorspellen met welke barbaarse gewoontes het op dezelfde manier zal aflopen als met slavenveilingen en ketterverbrandingen, gaat het wel die kant op met de doodstraf, het strafbaar stellen van homoseksualiteit, en stemrecht en onderwijs voor alleen maar mannen en jongens. En waarom zouden ze over enkele decennia niet gevolgd kunnen worden door vrouwenbesnijdenis, eerwraak, kinderarbeid, kindhuwelijken, totalitarisme, kernwapens en oorlogen tussen landen?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *