Uit HLN.be 8/10/15

“Ik ben eigenlijk niet van plan om ooit te sterven”, zegt Alex Zhavoronkov, die naar eigen zeggen nog minstens 114 jaar zal leven. De excentrieke wetenschapper doet een methode uit de doeken waarmee je minstens 150 jaar kan worden en waardoor je kan blijven werken tot je 100 bent. Je moet er wel wat voor over hebben, want Zhavoronkov raadt relaties en huwelijken af, “tenminste tot je 75 bent, liefst 100.”

De Letse professor is hoofd van de Biogerontology Research Foundation, een Britse denktank. De 36-jarige wetenschapper is van plan nog zeker 114 jaar te leven, 130 jaar als alles volgens plan verloopt. De expert in veroudering en biomedisch onderzoek vertelt in zijn boek ‘The Ageless Generation’ dat we veel, veel langer kunnen leven als we het doen op zijn manier.

Zhavoronkov gebruikt zichzelf als proefkonijn om een hele reeks experimentele medicatie en diëten uit te testen. Elke dag neemt hij meer dan 100 geteste en ongeteste medicijnen, supplementen en vitamines. Daarnaast houdt hij zijn lichaam jong met yoga, stretchen, situps en 100 pushups per dag.

Omdat ook voeding heel belangrijk is voor een lang leven, ziet Zhavoronkov streng toe op zijn calorie-inname. Fruit, groenten, yoghurt, proteïnerepen, koffie en zo nu en dan een glaasje cider moeten zorgen voor een inname van 1.600 à 1.700 calorieën per dag. Gecombineerd met een antidiabetesmedicijn houdt de wetenschapper zijn glucoseniveau op peil.

Ook voor Zhavoronkov kan de boog niet altijd gespannen staan, dus soms zondigt hij met een stuk biefstuk of een occasionele sigaret. Maar van zodra hij zijn sixpack verliest, begint hij zichzelf uit te hongeren. Zo leefde hij tussen 2004 en 2006 op 600 calorieën per dag. In die periode verloor Zhavoronkov 20 kilogram, maar hij vreest dat zijn levensverwachting erdoor gedaald is. “Ik denk dat ik mijn cardiovasculair systeem ermee heb beschadigd, twee dagen diëten is beter dan twee jaar.”

Het meest verontrustende aspect van Zhavoronkovs methode is het gebrek aan relaties, kinderen of zelfs bezittingen. Volgens hem kosten relaties te veel energie en zorgen ze voor afleiding van het enige doel: zo lang mogelijk leven. “Als je van plan bent om 150 te worden, is trouwen een heel grote beslissing, je stelt het dus beter uit tot je 75e”, aldus Zhavoronkov.

“Geluk is nu de grootste factor om oud te worden, maar je kan je eigen geluk maken met mijn methode”, zo stelt de wetenschapper. Door in contact te komen met jonge mensen, je lichaam te verzorgen en zelf onderzoek te doen naar je gezondheid, kom je al een heel eind volgens Zhavoronkov.

Of je levenskwaliteit erop vooruitgaat met Zhavoronkovs methode, is nog maar de vraag. Zonder relaties, kinderen en bezittingen, lijkt het leven misschien wat saaier te worden. Maar voor Zhavoronkov is het glas halfvol: “Omdat ik ouder word, kan ik meer hobby’s hebben”, zegt hij.

Skiën, paardrijden en zelfs autorijden, behoren weliswaar niet tot zijn hobby’s. “Op mijn leeftijd heb ik meer kans om te sterven in een auto-ongeluk dan aan kanker, dus ik moet voorzichtig zijn.” Ook zonnebaden is uit den boze.

“Ik zal me nog veel beter voelen op mijn 130e dan nu”, besluit Zhavoronkov hoopvol.