Na meer dan 50 jaar kom ik mijn jeugdkameraad Seppe terug tegen. Hij blaakt van gezondheid, was gedurende een halve eeuw huisarts in het Antwerpse, drie keer gehuwd, vijf kinderen en reeds tien kleinkindjes. Een schoon palmares, de liefde was hem ondanks alle capriolen onderweg welgezind, zijn eigen woorden.

Als puber was Seppe een niet onknappe maar erg schuchtere jongen. Ik kan me niet herinneren dat hij toen een liefje had. Op zijn 15de verdween hij uit onze regio, hij ging zijn hoger middelbaar aan een Brussels college doen, daar begon hij drie jaar later zijn studies geneeskunde aan de VUB. Seppe ging niet op kot, maar kon op een kamer inwonen bij zijn tante Beth en nonkel Jos.
Beth was de jongste zus van Seppes mama. Jos was  haar 20 jaar oudere echtgenoot, een gewezen verzetsman uit WOII en tevens krijgsgevangene geweest. Hij had onnoemelijk geleden onder de oorlog, maar beheerste zijn trauma’s met een stoïcijnse levenswijze. Beth aanbad haar man, maar zoals Seppe me vertelt: Jos was eerder haar papa dan haar minnaar. Soit.

Ik krijg een bizar verhaal te horen, een ongelooflijke erotische story. Seppe was 15 jaar toen hij toekwam bij Beth, zij was 30. Tante bleek een streling voor het oog te zijn, weelderig, sexy en begeerd door Jan en alleman, maar zij hield ze allen van haar lijf (voorzien van geile oren en pootjes, en andere bekoringen, ik citeer mijn gespreksgenoot Seppe). Beth bleef ogenschijnlijk trouw aan Jos, een oorlogsinvalide die in het donker van de nacht nog voortdurend met de gruwel van folteringen en zware mishandelingen kampte. Hij ging luidop te keer, riep en tierde. Dat verstoorde de slaap van Seppe en van Beth. Daarom kreeg Jos zijn eigen slaapkamer, in de kelderverdieping van het huis, afgezonderd maar gerieflijk.

Seppe was een puber en vocht met zijn hormonen. Beth had een gezond temperament, maar ging er discreet mee om. Ik hoorde aan de toon van mijn kameraad dat er een hete ontknoping zat aan te komen. Inderdaad, hij belandde in het bed van zijn tante. Op een sobere manier, als ik hem mag geloven. Hij bleek welkom als de deur van haar kamer op een kier stond, wat meestal het geval was. Dan sloop hij naar binnen en schoof voorzichtig naast haar. Tante bewoog niet, lag op haar zij, kort nachtkleedje aan.

Volgens Seppe gebeurde alles geruisloos, er werd helemaal niet gevrijd, zelfs niet gekust, het licht bleef uit, hij tastte zelfs niet toe met gretige handen. Hij gleed gewoon naar binnen, zij liet in stilte begaan. Hij voelde slechts haar billen en kwam nauwelijks aan haar boezem. Na de climax sliep zowel hij als zij meteen in.
Later op de nacht liep hij stillekes de kamer uit. Geen woord daarover ’s anderendaags. Het was een clandestiene intieme verhouding tussen een student en een jongvolwassen vrouw die 10 jaar duurde, de stiekeme relatie had een semi-incestueus karakter.

Beth voldeed aan de seksuele noden van haar neefje, maakte een erotische man van de onervaren jongen, pakte indirect ook haar eigen deel. Dat laatste is mijn mening, die niet expliciet wordt gedeeld door Seppe. Ze bood enkel haar lichaam aan, zegt hij, ze nam haast geen deel aan het vluchtige gebeuren. Ze was enkel altruïstisch en vooral onschuldig. Mooi zoals hij haar neerzet.

Het staat vast dat de seksuele honger van Seppe een decennium lang op perfecte manier gestild werd. Tijdens de meest precaire periode van een jongeman, de tijdspanne tussen 15 en 25 jaar. Toen Beth er aan begon was zij zelf nog een volbloedje, een sensueel en erotisch behoeftige vrouw van 30. Tot haar 40ste werd zij nachtelijk bediend door (met permissie) een jonge stier.

Ik schreef het reeds bij aanhef, het lijkt een ongelooflijk verhaal. Ik denk zelfs dat Seppe gelogen heeft, volgens mij hebben ze gewoon al die jaren… stomende seks gehad. Dat mag ik althans hopen, zowel voor hem als voor haar.
Hij gaf mij een gekuiste versie van hun onkuisheid. Hij werd later immers die geëerde meneer doktoor, zelfs driemaal een respectabele echtgenoot. Seppe kon 10 jaar goed van zijn gat geven, leerde van tantelief de knepen van het seksuele vak, zij was (sorry maat) zijn privé-hoertje. Daar was op zich ook niks mis mee, in zijn plaats had ik hetzelfde gedaan. Ik heb zoveel jaren langer moeten baggeren eer ik het zaakje kon hanteren, de krolse koekoek in mijn broek bedwingen. Dat denk ik enkel bij mezelf, ik zeg het hem niet.

Er volgt nog een tegelijk tragische en frivole epiloog, gelinkt aan mijn vorige column, betreffende het relaas van mijn oom die werd opgepakt door de Gestapo. Hij en nonkel Jos hadden samen in het naziconcentratiekamp gezeten.
Na de oorlog kwam Jos gehavend en geteisterd terug, mijn nonkel werd aanvankelijk opgegeven als vermist.
Dat vernam mijn opa Juul en daarom reed hij van Baalrode naar Brussel, 60 kilometer op een gammele damesvelo. Hij wou aan die verre kennis Jos vragen of hij nieuws had van zijn niet teruggekeerde schoonzoon. Dat werd dus niks. Het volle drama vernam onze familie pas later. Mijn tante stortte totaal in, zij was weduwe op haar 25ste levensjaar. Maar door het initiatief van haar vader leerde zij Jos kennen en nadien Beth.

Hun wegen kruisten zich soms in Brussel, waar mensen normaal anoniemer kunnen verblijven, maar toch duiken verhalen ook vandaar op, geraken (via mijn tante) tot in Baalrode. Ik heb het niet aan Seppe verteld, het betrof de pretjes en verzetjes van zijn liefdestante Beth. Zij scheen erotisch hoog begaafd en gaf op aanvraag haar extravagante privé-cabaret, elke zaterdagavond, voor de gegadigden. Nonkel Jos wist ervan, hij genoot met zijn ogen, de rest van zijn vitale lichaam lag door de oorlog in coma. De familiale tamtam kon niet melden of dit om geldgewin ging of slechts om te voorzien in bepaalde noden, voor Beth zelf, voor haar (lamme) echtgenoot of gewoon voor de show, mét mannen.
Pikant klinkt het alleszins. Ik heb het zelfs nagerekend, het heeft plaatsgevonden na de jarenlange passage van Seppe in het bed van Beth. Ze heeft zijn seksueel vertrek blijkbaar weten te compenseren met een navolgende extreem sensuele bezigheid. Ze lijkt achteraf wel de lokale Mata-Hari van haar tijd te zijn geweest en een milf avant-la-lettre. Seks als gunst én kunst.

Seppe werd als geen andere puber of student begunstigd door zijn warme tante Beth, maar hij had misschien tevens het hete pad geëffend voor haar. Zij scheerde nog hoge erotische toppen. Tenslotte bleek ook nonkel Jos content. Schitterend compromis!